Aner Žuljević

Kebo se igra sa institucijama FBiH, neodgovornim potezom izmanipulisao Dom naroda FBiH

Kebo se igra sa institucijama FBiH, neodgovornim potezom izmanipulisao Dom naroda FBiH

Slika

Šef Kluba delegata SDP-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević ocijenio je čudnom, neozbiljnom i vrlo neodgovornom današnju odluku potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe da povuče raniju saglasnost za imenovanje Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

Povlačenje saglasnosti na imenovanje Džihanovića, smatra Žuljević, razočaravajući je potez osobe koja se barem u dosadašnjoj praksi pokazala kao državnik i osoba za stabilnost institucija.

"Dom naroda već je razmatrao imenovanje Džihanovića, parlamentarna procedura je u toku… Ne sjećam da je ikada u praksi zabilježeno da je tako ozbiljna procedura u toku i da se dešavaju ovako neozbiljni potezi odgovornih osoba u institucijama vlasti", rekao je Žuljević za Vijesti.ba.

Kako je istakao, obrazloženje Kebine odluke trenutno nije moguće pronaći niti u okviru Ustava, niti bilo kojeg zakona.

"Zašto se Kebo igra sa institucijom Ustavnog suda FBiH, imajući u vidu da je Dom naroda razmatrao imenovanje Džihanovića? Ovom odlukom potpredsjednika Kebo izmanipulisao je Dom naroda", smatra Žuljević, te poručuje da je Kebin potez prouzrokovati velike komplikacije.

"Izgleda da predsjednik FBiH Živko Budimir nije jedini koji se igra sa institucijama FBiH…Sada je dobio partnera u tom procesu", zaključuje Žuljević.

Podsjećamo, potpredsjednik FBiH Kebo uputio je danas akt predsjedniku FBiH Živku Budimiru, Domu naroda Parlamenta FBiH i Ustavnom sudu FBiH kojim povlači raniju saglasnost za imenovanje Šahbaza Đihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

"Činjenicom da su predsjednik FBiH Živko Budimir i zamjenik premijera Jerko Lijanović pokretanjem postupaka pred Ustavnim sudom blokirali imenovanje sudije Edina Muminovića kojeg je Parlament federacije potvrdio kao člana Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, formiranje i rad ovog Vijeća je onemogućeno, a predsjednik FBiH i zamjenik premijera dodatno zakomplicirali rad najviše sudske instance", navodi se u saopštenju Kebinog kabineta.

Kako bi deblokirao ovu situaciju i omogućio Ustavnom sudu FBiH da radi u punom kapacitetu, potpredsjednik Kebo, smatrajući to svojim moralnim činom, povukao je saglasnost datu za imenovanje sudije Šahbaza Džihanovića.

Potpredsjednik Kebo, podsjećamo, insistira da u odluci za imenovanje novih sudija bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda, jer, kako je kazao, štitetći interese bošnjačkog, uvažava nacionalne interese hrvtskog i srpskog naroda i obratno.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.