SDP BiH
Nema argumenata za nova zapošljavanja

Karajbić: SDP neće podržati zapošljavanje novih državnih službenika u Parlament FBiH

SDP neće podržati zapošljavanje novih službenika u Federalni parlament, ali, zbog većine koju vladajuća koalicija ima u Parlamentu to će biti teško zaustaviti ukoliko se oni odluče na takav korak – rekao je za agenciju Patria šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlametna FBiH Elvir Karajbić, komentarišući najave da bi Stručna služba ovog doma mogla dobiti nove radne jedinice i nove zaposlene.

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije pokrenulo je izradu novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Stručne službe ovog doma. Prema nacrtu novog Pravilnika, uz postojeće organizacione jednice i 20-ak uposlenih u njima Stručna služba ovog doma će dobiti i tri nove radne jedinice: Ured za EU, IT jedinicu i press službu.

Govori se o 40 novih službenika u Stručnoj službi Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koji trebaju biti zaposleni ubrzo nakon izmjene Pravilnika.

I iz civilnog sektora i iz opozicionih partija osudili su takve najave. Federaciji BiH najmanje što treba u ovom momentu su nova opterećanja na ionako nestabilan javni budžet.

Karajbić kaže da u Stručnoj službi ovog doma već rade mladi i perspektivni službenici, na koje nema nekih posebnih zamjerki, te da eventualno treba postaviti pitanje da li su iskorišteni u kapacitetu u kojem bi mogli biti iskorišteni. On je dodao da i stepen iskorištenosti Stručne službe opet zavisi od vladajuće kolacije, jer, reko je, politiku i rad Stručne službe utvrđuje isključivo rukovodstvo Parlamenta Federacije i Administrativna komisja u kojoj vladajuća koalicija ima većinu.

– Za nova radna mjesta u Federalnom parlamentu zaista treba imati jaku argumentaciju. U ovom momentu ja je ne vidim – dodao je.

I Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH imaju zasebne stručne službe. U njima rade državni službenici i namještenici. Izvršavaju poslove za potrebe domova, klubova stranaka odnosno naroda, radnih tijela i druge poslove.
U Stručnoj službi Zastupničkog doma trenutno postoje tri organizaciona dijela i to: Ured predsjedavajućeg Zastupničkog doma i potpredsjedavajućih Zastupničkog doma, Ured sekretara Zastupničkog doma te Služba radnih tijela Zastupničkog doma. Skupa zapošljavaju nešto više od 20 ljudi.

Sa tri nove jedinice i novim službenicima broj uposlenih u Stručnoj službi Predstavničkog doma PFBiH porastao bi, prema planu rukovodstva ovog doma, na oko 65 ljudi, koji bi se finansirali iz federalnog budžeta, i to sa dodatnih najmanje 100.000 KM mjesečno.

(Patria)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu