Intervju za vijesti.ba

Karajbić: Nakon rasprave i glasanja o amandmanima na budžet, SDP će iskazati svoj stav

Svugdje u svijetu vladajuća većina je odgovorna za prohodnost zakona u Parlamentu, ono što je poražavajuće jeste činjenica da Vlada F BiH ne želi da sarajuđuje sa Parlamentom, a pogotovo sa opozicijom. Ta nekooperativnost Vlade F BiH posebno se ogleda kroz odbijanje svih amandmana koji su upućeni na budžet od strane opozicije. Samo od poslanika SDP-a odbijeno je amandmana u vrijednosti od preko 65 mil. KM, odnosno ni jedan nije prihvaćen. Nakon završetka rasprave i glasanja o amandmanima na budžet u Parlamentu F BiH, klub SDP-a će iskazati svoj stav kazao je u razgovoru za Vijesti.ba Elvir Karajbić šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH.

VIJESTI.BA: Do trenuka kada vodimo ovaj razgovor, budžet Federacije nije usvojen, a ne zna se ni kada će biti usvojen. HDZ-ovi zastupnici simuliraju napuštanje institucija Federacije. Kako bi ste prokomentirali nastalu situaciju?

KARJBIĆ:Isključivu odgovornost za neusvajanje budžeta Federacije BiH snose vladajuće političke stranke SDA, HDZ i SBB. Ovo je najveća kriza vlasti od kako postoji Federacija BiH i ta kriza je konstantna od kako je imenovana ova Vlada na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem. Podsjetiti ću Vas da ova vladajuća većina nije potpisala nikakav programski dokument oko kojeg se okupila, nego funkcioniše na principu „podjele plijena“ tako da je kod svakog imenovanja Vlada ulazila u krizu zbog borbe za prevlast SDA ili HDZ-a. Po tom principu jedni drugima se ne mješaju u krčmljenje resursa Federacije BiH jer oni Federaciju BiH doživljavaju nažalost kao vlasništvo SDA i HDZ-a, dog građani plaćaju cijenu.

VIJESTI.BA: Evidentno je, pošto paralelan proces postoji i na državnom nivou da gore navedni blokadom institucija nastoje na silu izdejstovati antievropski prijedlog izmjena Izbrnog zakona. Hoće li uspjeti tome?

KARJABIĆ: Osnovni demokratski princip jeste da svaki građanin ima pravo da bira i da bude biran. U pomenutom prijedlogu to očito nije slučaj, čak se različito vrednuje glas birača iz jednog područja u odnosu na glas birača iz drugog područja čime su određeni biriči diskriminirani. Diskriminatorne odredbe su u direktnoj suprotnosti sa evropskim standardima i kao takve neće dobiti podršku zastupnika SDP-a.

VIJESTI.BA: Da li se iza svega krije namjera rušenja ustavnog poretka, i izazivanje destabilizacije, oživljanjem propalih samouprava?

KARAJBIĆ: Teško je procijeniti namjere, ali činjenica je da godinama SDA i HDZ opstaju na principu „prividnog sukoba“, oni se u javnosti svađaju, a u stvarnosti su prirodni saveznici i na taj način nacionalno polarizuju stanovništvo kroz politiku dogovorenog konflikta, a sve sa ciljem da oni što duže ostanu na vlasti. Ovdje treba jasno istaći niti jedna politička opcija ne predstavlja cjelokupan narod niti Bošnjake, Hrvate, Srbe i ostale, nego predstavlja onoliki broj birača koji su glasali za tu opciju. Nacionalističke političke stranke koje to žele predstaviti su ustvari nanijele najviše štete narodima koje „predstavljaju“.

VIJESTI.BA: Iz lijevo-građanskog bloka tvrde da krivicu za neusvajanje budžeta snosi vladajuća koalicija, što je po prirodni odgovornosti vlasti tačno, međutim da li postoji mogućnost da lijevo-građanski blok u interesu građana podrži i onakav budžet, kada to već neće oni koji su za to zaduženi, ne zbog vlasti, nego stabilnosti institucija?

KARAJBIĆ: Svugdje u svijetu vladajuća većina je odgovorna za prohodnost zakona u Parlamentu, ono što je poražavajuće jeste činjenica da Vlada F BiH  ne želi da sarajuđuje sa Parlamentom, a pogotovo sa opozicijom. Ta nekooperativnost Vlade F BiH posebno se ogleda kroz odbijanje svih amandmana koji su upućeni na budžet od strane opozicije. Samo od poslanika SDP-a odbijeno je amandmana u vrijednosti od preko 65 mil. KM, odnosno ni jedan nije prihvaćen. Nakon završetka rasprave i glasanja o amandmanima na budžet u Parlamentu F BiH, klub SDP-a će iskazati svoj stav.

VIJESTI.BA: Lijevo- građanski blok predstavio je svoj prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama. Da li on u ovom trenutku ima dovoljnu podršku i kakvo je raspoloženje međunarodnih faktora spram ovog prijedloga, koji barem ne uvodi etničku segregaciju?

KARAJBIĆ: Klub SDP-a i DF-a su u skladu sa Ustavom F BiH u skladu sa Izbornim zakonom i Presudom Ustavnog suda uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama u kome ni jedan građanin nije diskriminisan i kojim bi se onemogućila bilo kakva blokada implementacije izborne volje građana. I ako su istekli svi poslovnički rokovi za zakazivanje sjednice, postoje opstrukcije od strane rukovodstva Parlamenta F BiH predvođenog SDA-om i HDZ-om da se zakaže sjednica na kojoj bi se raspravljalo o istom.

VIJESTI.BA: U SDP-u često pominjete da narodi ne mogu biti izborne jedince. U HDZ-u misle suprotno. Da li ste pitali kolege iz HDZ-a da pokažu makar jedan primjer u Evropi gdje u narodi ujedno i izborne jedinice. Ako takav primjer postoji, a da pri tome nije u kontradikciji sa osnovnim demokratskim načelima možda bi ga trebalo primijeniti na BiH?

KARAJBIĆ: Naravno da ne postoji izborni sistem nigdje u svijetu gdje su narodi izborne jedinice, niti u izbornom procesu BiH postoje crveni, žuti, zeleni, plavi, bijeli listići po kojima bi se razdvajali građani jer je to suprotno demokratskim i civilizacijskim principima. Ovo je pokušaj da se određenim strankama i određenim pojedincima osigura doživotni mandat bez obzira na izborni rezultat što je apsolutno neprihvatljivo.

VIJESTI.BA: Lider HDZ-a konačno je javno priznao da je Upitnik nije popunjen zbog njegovog antievropskog prijedloga izmjena Izbornog zakona. Ako se prisjetimo Čovićeve izjave da će EU put BiH biti na čekanju zbog presude haškoj šestorcii, kakav se zaključak iz toga može izvesti?

KARAJBIĆ: Nama treba politički sistem kojim bilo kakva presuda ili bilo koji pojedinac neće moći zaustaviti EU put BiH, jer građani BiH žele da idu tim putem sve drugo je rad protiv interesa građana i države BIH.

VIJESTI.BA: Da li je ovakvoj politici HDZ-a kumovala dugogodišnja popustljivost SDA. Ne treba zaboraviti da je dogovor o podjeli Mostara bio utančen, da su iz HDZ-a tvrdili da je njihov prijedlog  izbornog zakona dogovoren sa SDA, da bi SDA tek nakon oštrog protivljenja građanskog dijela javnosti promijenila odnos prema tim pitanjima?

KARAJBIĆ: SDA i HDZ funkcionišu po istoj matrici, u ideološkom smislu apsolutno nema razlike između te dvije opcije glas za HDZ je glas za SDA i obrnuto. Nakon svakog ciklusa vladavine ove dvije opcije države BiH je sve manje jer njihov osnovni cilj je da podjele međusobno sve u ovoj državi. Mi ćemo se snažno suprotstaviti svakom vidu podjela unutar Bosne i Hercegovine njegujući i gajeći multietičnost Bosne i Hercegovine jer je multietičnost najveća brana podjelama.

VIJESTI.BA: Smiju li nakon izbora 2018.godine na vlasti ostati opcije koje dovode u pitanje normalno funkcioniranje institucija, a kamoli šta drugo?

KARAJBIĆ:Najveći neprijatelj države Bosne i Hercegovina su nacionalističke političke opcije koje vladaju već 27 godina, postavlja se pitanje da li bi preživjela država BiH sa istim nakon 2018. Godine. Iskreno se nadam da je došlo vrijeme da građanske političke opcije 2018. godine naprave ovu zemlju ugodnim mjestom življenja za sve nas.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu