Edin Delić za N1

Kao načelnik – najmanje sam nadležan, najviše odgovoran

Edin Delić, načelnik općine Lukavac, za N1 je kazao da je najmanje nadležan – a najviše odgovoran za probleme koje su nastupili ispuštanjem kontaminirane tekućine iz fabrike GIKIL u rijeku Spreču.

Ovo je bio treći ekološki incident u ovoj općini u posljednja tri mjeseca, a on je kazao da mu je drago što se Tužilaštvo TK počelo baviti okolinskim incidentima.

“U GIKIL-u imamo kontinuirano incidente. To je zahtjevan posao, društvena šteta je velika, a razmjere su takve da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo preuzme taj dio posla. Ne znam šta će reći, ali bez funkcionisanja tog stepena vlasti – stvari se neće popravljati”, rekao je.

On je u Novom danu na N1 kazao da je problem nastupio odmah poslije rata u BiH, kada su se pozivali investitori – a nije se gledalo na ekologiju.

“Privatizacijski ugovor je nepovoljan po nas. Ušli smo u proces koji traje, koji je od samog početka bio pogrešan. Oni su samo sačinili program koji je bio ambiciozan. Da se pola samo sprovelo – danas ne bi imali problema”, poručio je u programu N1.

“Slobodno ću kazati, GIKIL nije uradio dovoljno, nego je zapuštao redovno održavanje. Potrebno je niz procedura, ova firma je štedila na tome. Proizvodni procesi su u lošem stanju. U fabrici ne možete primijetiti nešto što je friško ofarbano”, kazao je.

Delić je kazao da su u radu ključne inspekcije i Ministarstvo okoliša FBiH.

“Oni ne rade svoj posao. Da li je problem loše organizacije, da li je problem politika – stvar je koja traži puno vremena. Inspekcije mogu izdati mjere na licu mjesta, mjere se događaju. Inspektori su ti koji su na terenu. Koliko mogu uraditi? Malo ih je, ima truda. Inspekcije su izdavale naloge GIKIL-u da provedu postupke, ali nema realizacije”, kazao je dodavši da su čelni ljudi firme iskorištavali situaciju.

“Tražili smo da se remont dovede u redu, tražili smo monitoring emisija”, poručio je, dodavši kako GIKIL nema okolišnu dozvolu – što je ocijenio kao apsurd.

“Oni su to shvatili da se mogu ponašati kako hoće. Kada nemate okolinsku dozvolu – menadžment bi trebao spavati u fabrici”, poručio je.

“Kao načelnik, najmanje sam nadležan, najviše sam odgovoran. Gikil ima 1.000 radnika, svaki deseti ručak je zarađen u GIKIL-u, ako menadžment bude radio – možemo dovesti stanje u relativno dobro. Ne može biti idealno, ali može biti pomaka”, poručio je.

On je ponudio pomoć Tužilaštvu TK, s ciljem da se ne upire prst u nekoga ko nije odgovoran, ali je kazao da se postupak mora provesti.

“Ako je neko primao veliku platu, stavljao potpis na procedure koje nisu u skladu sa zakonom, to se mora procesuirati”, rekao je Edin Delić za N1.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu