Segmedina Srna-Bajramović za Oslobođenje

Kantonalni korona zakon baca privrednicima i radnicima prašinu u oči

Koronazakon, koji je prije desetak dana usvojen u Skupštini Kantona Sarajevo, barem za sada, kako ističe Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP-a u Skupštini KS-s, nije donio kvalitetna rješenja za podršku privrednicima, poslodavcima i radnicima.

– Rješenja koja imamo na nivou FBiH i KS-a su, nažalost, dosta kasnila, pri tome su nesinhronizirana, preskromna i kao takva kratkoročno postavljena, što je jednostavno nedovoljno kao koncept rješenja kakvo mi kao društvo danas trebamo. Subvencija minimalne plate će kao jedna mjera imati kratkoročno efekat zaustavljanja procesa otpuštanja, ali šta dalje kada su u pitanju svi ostali aspekti posljedica vezano za likvidnost, moratoriji na kredite, oporavak potražnje na domaćem i međunarodnom tržištu, odnosno sveobuhvatan troškovni aspekt nove normalnosti u ekonomiji koja, očigledno, više nikad neće značiti povratak na staro.

I na sjednici sam vrlo jasno rekla kako izbaciti jedan ovakav zakon nakon 50 dana, predstavlja najbolju sliku deficita intelektualnog kapitala Vlade i njene apsolutne nemoći da u ovom periodu to nadomjesti saradnjom sa univerzitetom, poslodavcima i sindikatima, navodi Srna-Bajramović.

Ona ističe da je Zakon, prije svega, strukturno potpuno haotičan, bez ozbiljnih analitičkih podloga u smislu sektorskih posljedica krize, duboko nekompatibilan od definicije predmeta samog zakona, pa do onoga što definiše u ostalim odredbama.

– Poglavlje II zakona obuhvata mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica i sadrži osam skromnih mjera iz područja taksi koje su nabacane i predstavljaju vrlo skroman okvir troškovnog uticaja na poslovne subjekte. Umjesto da se kreira zakon koji će pomoći privredi i radnicima, Vlada KS-a se odlučila kreirati zakon koji predstavlja sumnjivi normativni okvir za haračenje javnog novca na nivou Kantona i opština, u kojem se sa nekoliko članova oslobađanja od taksi pokušava privrednicima i radnicima baciti prašina u oči, kazala je Srna-Bajramović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu