Segmedina Srna – Bajramović

Kampanja ‘Skinimo okove’ koštala milione, a efekti nisu vidljivi

Sjeća li se neko kampanje „Skinimo okove“, što je, ustvari, 2016. godine bio slogan koji je ukazivao na šansu za ekonomski-socijalni oporavak BiH kroz provedbu ekonomskih reformi iz Reformske agende. Danas je evidentno da ništa od toga nije sprovedeno. Efekti su skoro beznačajni, iako su milioni potrošeni za tu kampanju.

U okviru “Reformske agende 2”, o kojoj međunarodna zajednica već razgovara sa političkim predstavnicima u BiH, sprema se slična kampanja, a spremni su i novci koji će se izdvojiti za medije koji će promovirati ovu priču.

Delegatkinja Doma naroda Parlamenta Federacije Segmedina Srna-Bajramović potvrdila je za Patriju da nikada nije dobila odgovor u kojem je zatražila objašnjenje ko stoji iza ove kampanje.

U međuvremenu će se oglasiti premijer Vlade Federacije BiH koji je kazao da to nije finansirala Vlada FBiH, nego je finansirala zemlja, jedna od članica EU, koja je podržala agendu.
– Konkretnije, bila je to Engleska. Ne znam koliko je koštalo i ko je implementirao kampanju. Zašto bih se bavio marginalnim stvarima? Ali, znam da bi Vlada FBiH to bolje uradila – spočitao je Novalić u jednom od intervjua.

Namjera naručioca kampanje, govorila je Srna-Bajramović, je očigledno da proizvede osjećaj dodatnog strpljenja kod građana za neefikasnost sistema potaknuto nadom u bolje sutra, što su u ovoj zemlji građani apsolvirali bar milion puta.

Ona je tražila od Vlade FBiH i odgovor na pitanje je li tačno da je Vlada poslala molbu prema ambasadama pojedinih zemalja da finansiraju ovu kampanju? Ako jeste, zašto o tome nije upoznala javnost i Parlament FBiH? Konkretan odgovor nikada nije dobila.

Ali se, zbog toga, sprema nova kampanja, a stara pitanja nisu odgovorena.

– Na žalost, u odgovoru koji sam dobila jedino što se može iščitati jeste da je Vlada FBiH ipak imala aranžman sa Britanskom ambasadom u smislu šire tehničke pomoći bez obzira što to meni i javnosti konkretno ne znači ništa, te da je agencija koja provodi kampanju po mišljenju Vlade nezavisna bez jasnog obrazloženja na koji način je ista izabrana i ko je konkretno i u kojem iznosu plaća? – navodi Bajramović-Srna.

Nedavni sastanak u Sloveniji predstavnika 10-tak političkih partija i međunarodne zajednice rezultirao je dogovorom o novom sastanku, a koji bi trebao rezultirati dokumentom koji će sadržavati prioritetne tačke nove reformske agende u prvih 100 dana rada vlada, poput rasterećenja realnog sektora, poboljšanja poslovne klime, reforma zdravstva i slično. Zapravo, slično kao i “Reformska agenda 1.”

nap.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu