Segmedina Srna – Bajramović

Kampanja ‘Skinimo okove’ koštala milione, a efekti nisu vidljivi

Sjeća li se neko kampanje „Skinimo okove“, što je, ustvari, 2016. godine bio slogan koji je ukazivao na šansu za ekonomski-socijalni oporavak BiH kroz provedbu ekonomskih reformi iz Reformske agende. Danas je evidentno da ništa od toga nije sprovedeno. Efekti su skoro beznačajni, iako su milioni potrošeni za tu kampanju.

U okviru “Reformske agende 2”, o kojoj međunarodna zajednica već razgovara sa političkim predstavnicima u BiH, sprema se slična kampanja, a spremni su i novci koji će se izdvojiti za medije koji će promovirati ovu priču.

Delegatkinja Doma naroda Parlamenta Federacije Segmedina Srna-Bajramović potvrdila je za Patriju da nikada nije dobila odgovor u kojem je zatražila objašnjenje ko stoji iza ove kampanje.

U međuvremenu će se oglasiti premijer Vlade Federacije BiH koji je kazao da to nije finansirala Vlada FBiH, nego je finansirala zemlja, jedna od članica EU, koja je podržala agendu.
– Konkretnije, bila je to Engleska. Ne znam koliko je koštalo i ko je implementirao kampanju. Zašto bih se bavio marginalnim stvarima? Ali, znam da bi Vlada FBiH to bolje uradila – spočitao je Novalić u jednom od intervjua.

Namjera naručioca kampanje, govorila je Srna-Bajramović, je očigledno da proizvede osjećaj dodatnog strpljenja kod građana za neefikasnost sistema potaknuto nadom u bolje sutra, što su u ovoj zemlji građani apsolvirali bar milion puta.

Ona je tražila od Vlade FBiH i odgovor na pitanje je li tačno da je Vlada poslala molbu prema ambasadama pojedinih zemalja da finansiraju ovu kampanju? Ako jeste, zašto o tome nije upoznala javnost i Parlament FBiH? Konkretan odgovor nikada nije dobila.

Ali se, zbog toga, sprema nova kampanja, a stara pitanja nisu odgovorena.

– Na žalost, u odgovoru koji sam dobila jedino što se može iščitati jeste da je Vlada FBiH ipak imala aranžman sa Britanskom ambasadom u smislu šire tehničke pomoći bez obzira što to meni i javnosti konkretno ne znači ništa, te da je agencija koja provodi kampanju po mišljenju Vlade nezavisna bez jasnog obrazloženja na koji način je ista izabrana i ko je konkretno i u kojem iznosu plaća? – navodi Bajramović-Srna.

Nedavni sastanak u Sloveniji predstavnika 10-tak političkih partija i međunarodne zajednice rezultirao je dogovorom o novom sastanku, a koji bi trebao rezultirati dokumentom koji će sadržavati prioritetne tačke nove reformske agende u prvih 100 dana rada vlada, poput rasterećenja realnog sektora, poboljšanja poslovne klime, reforma zdravstva i slično. Zapravo, slično kao i “Reformska agenda 1.”

nap.ba