Kako su glasali kantoni: Krajina i Tuzla za Bećirovića, Sarajevo za Komšića

Centralna izborna komisija BiH (CIK) naredne sedmice bi trebala potvrditi rezultate Općih izborima u zemlji, održani 7. oktobra.

U javnosti se najviše govori o izboru za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U narednom četverogodišnjem mandatu u Predsjedništvu će sjediti Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda te Milorad Dodik i Šefik Džaferović iz reda srpskog i reda bošnjačkog naroda, piše Patria.

U bh. entitetu Republika Srpska Milorad Dodik je pobijedio protukandidata Mladena Ivanića. Dodik je osvojio 368.210 glasova, Ivanić 292.065 glasova. Iz PDP-a, kao i drugih stranaka okupljenih oko koalicije „Savez za pobjedu“, koje su podržale kandidaturu Ivanića, pisali su stranim ambasadama u BiH izražavajući sumnji u Dodikovu pobjedu.

U Federaciji Bosne i Hercegovine ključna borba za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka vodila se između kandidata SDA Džaferovića i kandidata SDP-a Denisa Bećirovića. Socijaldemokrata Bećirović osvojio je 194.688 glasova, dok je njegov protukandidat Džaferović osvojio tek nešto oko 17.000 glasova više i time ušao u Predsjedništvo.

Prema podacima CIK-a u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, ukupan broj nevažećih listića za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine iznosi 74.156. Iz SDP-a sumnjaju da ogroman boj nevažećih listića upravo otvara prostor za sumnju da su poništavani glasački listići na kojima su glasači podršku dali Bećiroviću, što iz SDA negiraju. Predizborne ankete davale su ogromnu prednost Bećirovići u odnosu na druge kandidate iz reda Bošnjaka.

Za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda pobijedio je Željko Komšić sa 225.500 glasova, ispred kandidata HDZ-a Dragana Čovića koji je osvojio 154.819 glasova. HDZ odbacuje pobjedu Komšića, optužujući da Komšića nisu izabrali Hrvati.

„Po istom Izbornom zakonu i Ustavu BiH izabran je i odlazeći saziv Predsjedništva BiH i odlazeći član Predsjedništva BiH Dragan Čović iz HDZ-a BiH, tako da je i njegov raniji, kao i moj sadašnji, izbor za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda potpuno legalan i u skladu sa Ustavom BiH“, rekao je Komšić.

U tabeli je prikazano kako su građani po kantonima glasali za kandidate za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu