Saša Magazinović za Dnevni avaz

Kako je na migrante potrošeno više od 21 milion konvertibilnih maraka?

Bosni i Hercegovini u proteklom periodu je odobreno više od 21 milion KM u svrhu ublažavanja efekta migrantske krize, potvrdilo je Ministrastvo sigurnosti BiH.
Godinu je ovaj odgovor, iako nepotpun, čekao državni zastupnikk Saša Magazinović.

Nakon nebrojeno puta i kada je srtpljenje bilo skoro na kraju, konačno su i Magazinović i javnost doznali koliko se novca slilo za saniranje migrantske krize.

Mnogo pitanja

Brojku koju imamo, ali ne i odgovor na to kako je 21 milion potrošen.

– Iako je frustrirajuće tako dugo čekati informacije, zadovoljan sam činjenicom da mi je nakon godinu dana insistiranja na odgovoru Vijeća ministara o novcu koji je došao u BiH za ublažavanje migrantske krize ipak neko odgovorio.

Smatram da institucije države ne upravljaju migrantskom krizom, nego reaguju na trenutne događaje koji prestižu jedan drugi. – kazao je za „Avaz“ Magazinović i dodao da nije dobio odgovor na sva pitanja koja je postavio.

Tako ga, baš kao i mnoge, zanima pod kojim se uvjetima i procedurama iznajmljuju ili ustupaju objekti za smještaj migrantima.

– Javnost interesuje i popunjavanje granične policije i odnos Vijeća ministara spram tog pitanja, ali i izdvajanje i utrošak sredstava iz budžeta na svim nivoima vlasti za ublažavanje posljedica migrantske krize – dodaje Magazinović.

Mizerna podrška

Novac koji stiže iz Evropske unije te muđunarodnih fondova, očito je, najmanje dolazi tamo gdje je najpotrebnije, u Unsko-sanski kanton, ponavljaju vlasti ovog kantona.
Mizerna je podrška i od domaćih vlasti. Osim 200.000 maraka koje je uplatio Kanton Sarajevo, drugih uplata u te svrhe na trezor USK nije bilo, ističe premijer Mustafa Ružnić.

– Kada je u pitanju izdvajanje sredstava od drugih nivoa vlasti, uključujući i Federaciju, odluke su donesene, ali mi još ništa nismo dobili, osim uplate iz Kantona Sarajevo – ističe premijer Ružnić.

Najveći iznos evropskog novca za upravljanje migracijama u BiH trebao je biti operativan nakon što budu utvrđena nova lokacija za prihvat migrantima u Unsko.sanskom kantonu.
Ali, kako za Evropsku uniju Vučjak nije prihvatljiva lokacija za prihvat migranata, milioni eura ostaju na čekanju.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu