SDP BiH
Saša Magazinović

Kako izgleda radni dan u Komisiji za koncesije BiH?

Od kada postoji Komisija za koncesije BiH nije izdala niti jednu dozvolu za koncesije, upozorio je Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Glavnog odbora ove partije. On navodi da su svih sedam članova ove Komisije muškarci, a da je nekima mandat istekao još 2009. godine. Uprkos tome članovi Komisije za koncesije svakog mjeseca uredno dobivaju veoma velike plate, zbog čega je Magazinović uputio nekoliko poslaničkih pitanja Vijeću ministara i Komisiji za koncesije.

„Tražim da gospoda iz Komisije za koncesije BiH javnosti obznani kako izgleda jedan radni dan člana Komisije i ima li naznaka da će uskoro Komisija izdati svoju prvu koncesiju od kako je institucija osnovana. Naime, prema javnosti dostupnim podacima Komisija za koncesije BiH od prvog dana svog postojanja nije izdala niti jednu koncesiju. Pojedinim članovima komisije mandat je istekao prije devet godina, konkurs za nove članove je završen još u maju prošle godine, ali on do danas novi članovi nisu izabrani. Unatoč svemu navedenom članovi redovno primaju visoke plate“, ističe Magazinović, koji se setom zastupničkih pitanja obratio predsjedavajućem Komisije za koncesije BiH Hamedu Mešanoviću i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, naročito problematizujući što među članovima Komisije nema niti jedne žene.

Da li je ženama zabranjeno članstvo u Komisiji – upitao je Magazinović, te zatražio od Vijeća ministara da javnosti pojasni da li su se bavili analizom učinka Komisije za koncesije BiH i kakvi su zaključci te analize, te kada će biti imenovani novi članovi. Od predsjedavajućeg Vijeća ministara su zatraženi i odgovori da li je razmatrano smanjenje plata i promjena statusa članova, s obzirom na obim posla i nepostojanje rezultata rada Komisije za koncesije BiH.

„Nije nimalo čudno što mnogi ovaj posao upoređuju s dobitkom na lutriji. S obzirom da ništa ne rade, očito su irelevantne kvalifikacije članova Komisije za koncesije BiH, pa se nameće zaključak da bi to mogao raditi bilo ko. Pošteno bi bilo da Vijeće ministara organizuje nagradnu igru i svake godine izabere novih sedam ljudi da budu članovi, ništa ne rade i primaju mjesečne naknade u iznosu nečije godišnje penzije. Cijela ova situacija bila bi veoma smiješna i duhovita, da ovo nije još jedan od mnogih primjera u kom stranački miljenici veoma raskošno žive na grbači građana“, naglašava Magazinović.

Poslanička pitanja Saše Magazinovića možete pogledati ovdje :


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu