Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP Tuzlanskog kantona

Kad bi dijelovi BiH u kojima vlada HDZ bili kao Tuzla, svi bi sretnije i bolje živjeli

Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP Tuzlanskog kantona smatra da današnja izjava Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine, u kojoj je naveo da je Mostar „sačuvao svoju multietničnost“, te da bi „volio da je takva situacija u Tuzli“, još jednom pokazuje dezorijentiranost, pogubnost i zlonamjernost Čovićeve politike.

“Ovakvim izjavama, a sličnih je bilo u kontinuitetu u proteklim godinama, Čović na najgrublji način vrijeđa građane Tuzle i multientičnost grada soli, po čemu je Tuzla prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu.

Upravo danas, dok Čović napada Tuzlu, Klub Poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, podnio je Inicijativu, kojom od kantonalnog premijera traži da u roku od 30 dana provede Odluku Ustavnog suda FBiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda u Vladi TK.

Iako je svima jasno kakve vrijednosti baštini Tuzla, ali i SDP, a kakve Čović i njegova stranka, zbog ovakvih izjava „nositelja evropskih vrijednosti“, vrijedi javnost uvijek iznova podsjetiti na neoborive činjenice. Multietničnost je utkana u biće Grada soli, što je Tuzla demonstrirala i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i nakon okončanja rata. Tuzla je sačuvala svoj obraz i svoje dostojanstvo, što je potpuno suprotno od sredina gdje je vladala politika HDZ-a, a gdje je počinjen sudski dokazani udruženi zločinački poduhvat, gdje su se nalazili logori i gdje je izvršen najveći barbarizam u modernoj historiji, kada je srušen jedan od simbola naše zemlje – Stari most u Mostaru. U Tuzli je sve bilo drugačije, a tako je i danas.

Umjesto da se pozabavi gorućim problemima, masovnim odlaskom stanovništva iz dijelova države gdje vlada politika HDZ-a, što Čovića čini posebno nervoznim, predsjednik HDZ-a, napadajući Tuzlu i njene građane, ponovo bezuspješno pokušava pažnju javnosti sa svoje nesposobnosti skrenuti u drugim smjeru.

Uvijek nam je na prvom mjestu bio čovjek. To je SDP pokazao u Tuzli, ali i Tuzlanskom kantonu. Ne želimo polemisati, niti prebrojavati krvna zrnca, ali dovoljno je da se pogledaju imena i prezimena rukovodilaca i drugih zaposlenih u različitim institucijama, službama, preduzećima i ustanovama u Gradu Tuzli, i svima će biti jasno da je Tuzla bili i ostala oaza multietničnosti u Bosni i Hercegovini, te primjer kakva zemlja treba biti. Kada tako, ili bar približno bude i u dijelovima Bosne i Hercegovine gdje vlada HDZ, tada će se u ovoj zemlji puno bolje i sretnije živjeti, navodi se u reakciji Dževada Hadžića, delegata SDP-a u Domu naroda FBiH i predsjednika Kluba poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona”, naveo je Hadžić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu