SDP BiH

JP Lokom postaje servis Stranke demokratske akcije

Predstavnici Kantonalne i novogradske općinske organizacije Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo su na današnjoj press konferenciji ocijenili kako je za aktuelne poslovne malverzacije u Javnom preduzeću Lokom odgovoran jedino načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Predsjednica Općinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo Ajša Bajraktarević smatra kako se iz godine u godinu sve više novca i nadležnosti prebacuje sa struktura lokalne samouprave na JP Lokom, a time i novčana sredstva pod direktnu kontrolu kadrova SDA.

„JP Lokom postaje preduzeće koje se bavi svim i svačim. Proširenje nadležnosti prati i prenos sredstava direkno ili indirektno iz budžeta Općine, pa takvom praksom nije ispunjen prvobitni planirani cilj samoodrživosti preduzeća. Ovakvim načinom poslovanja, umjesto da Lokom bude u službi građana čija sredstva troši, Općina Novi Grad Sarajevo sve više postaje servis JP Lokom, tačnije servis Stranke demokratske akcije. Mi u SDP-u podržavamo postojanje Lokoma, ali u svom izvornom dijelu koji je bio servis građana, a ne da puno više nadležnosti i ovlasti Općine Novi Grad Sarajevo provodi JP Lokom“, navela je Bajraktarević.

Sanjin Saračević, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, naveo je kako je za potrebe ovog preduzeća iz Općinskog vijeća prošle godine izdvojeno 1,5 milion KM.

„Lokom je odavno izgubio viziju poslovanja zbog kojeg je i nastao, te sada nije poznato kakva je njegova namjena. Iz godine u godinu Općina Novi Grad i Općinsko vijeće imaju sve manje nadležnosti, jer se te nadležnosti prebacuju na Lokom. Od pola miliona KM, koliko je bilo predviđeno inicijalnih sredstava iz općinskog budžeta za početak rada Lokoma, došlo se do toga da je prošle godine za rad ovog preduzeća izdvojeno 1,5 miliona KM. Prema planu rada ovog preduzeća, u roku od pet godina trebali su doći na nivo samoodrživosti. Danas, ne da nemamo samoodrživost Lokoma, nego su ta sredstva za poslovanje Lokoma iz budžeta povećana za više od 300 posto. To je sve, samo ne samoodrživost“, objasnio je Saračević.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDP Sarajevo Damir Mašić smatra da ovaj slučaj, nevezano za ono što će pravosudni i istražni organi raditi, mora imati svoje političke konsekvence.

„Kolika je odgovornost Semira Efendića u ovom konkretnom slučaju, te da li će se svesti na to da će njegova odgovornost biti zbog toga što je imenovao ljude koji su činili malverzacije ili da se proširi odgovornost, na način da je bio upoznat sa svim onim što su radili, mi u to nećemo ulaziti. Smatramo da načelnik Semir Efendić mora snositi odgovornost, jer to što se radilo u JP Lokom je bilo je pod punom kontrolom Općine Novi Grad Sarajevo, dakle sekretara, pomoćnika i šefova službi, koji su bili vezani za te djelatnosti“, naveo je Mašić.