Damir Mašić za Oslobođenje

Još jedna pobjeda Milorada Dodika

Zahvaljujući SDA, danas ni muha ne može proletjeti na državnom nivou bez saglasnosti osovine Dodik – Čović, kaže Damir Mašić, šef kluba SDP-a BiH u PD PFBiH. 

1. Sporazum o formiranju vlasti konačno je potpisan. Međutim potpisani dokument lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a različito tumače. Kako to objašnjavate?

Bez obzira na različito tumačenje od strane potpisnika sporazuma SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti, on definitivno predstavlja još jednu pobjedu Milorada Dodika na putu razgradnje institucija i države Bosne i Hercegovine. Nažalost, i ovaj put podjednako je za to imao podršku od Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Ponašanje Čovića u cijeloj ovoj priči nikoga ne iznenađuje jer je svima postalo jasno da već godinama zajedno sa Dodikom svakodnevno radi na razbijanju i rasturanju Bosne i Hercegovine. Međutim, ono što ipak i dalje i još uvijek sve iznenađuje je ponašanje lidera SDA i servilnost koju ima prema Dodiku i Čoviću. Stara narodna poslovica bi rekla:”Kada god je stani pani, Bakir pan’e”. Iako je Izetbegović imao ubjedljivo najbolju pregovaračku poziciju, na način da već ima raspoređene svoje ljude na ključnim pozicijama na državnom nivou, kao i to da mu se ni blizu ne žuri da formira vlast kao što je to slučaj sa Miloradom Dodikom kojem se realno žuri da smjesti svoje ljude u ministarstva, agencije, institucije i ustanove jer na državnom nivou trenutno nema ništa, Izetbegović nas je ponovo sve iznenadio svojim podaničkim odnosom prema osovini Dodik-Čović.

2. Očekujete li da vlast zaista bude formirana u narednih 30 dana?

Iskreno, ne očekujem obzirom da još uvijek vjerujem da će lideri DF-a i SBB-a zaustaviti implementaciju ovog sporazuma. Oni bi to i trebali i morali. Nadam se da će potvrditi svoj politički kontinuitet u smislu izjava koje su davali da neće učestvovati u vlasti koja ne podrazumijeva puni nastavak NATO puta. Posebno očekujemo da predsjednik DF-a Željko Komšić osigura da ovaj sporazum nikada ne bude implementiran jer bi on predstavljao kraj građanske Bosne i Hercegovine uključivanjem tzv. “legitimnog predstavljanja” kojeg su izmislili Dragan Čović i HDZ kako bi ostvarili svoje lične i političke ciljeve.

3. Treba li i kroz izmjene izbornog zakona uvesti mogućnost vanrednih izbora i da li bi to bilo rješenje za situaciju kakvu trenutno imamo?

Naravno da treba uvesti mogućnost vanrednih izbora, ali samo uz jedan preduslov, a to je da se izmijeni izborno zakonodavstvo u kontekstu sprječavanja izbornih krađa koje iz izbornog ciklusa u izborni ciklus sve više dovode u pitanje legalnost izbora. Zahvaljujući tom sistemu izbori su gotovo obesmišljeni jer iz godine u godinu je sve manje do birača i njihove stvarne izborne volje, a sve više do “brojača” iz vladajućih stranaka. Ono što je interesantno u cijeloj ovoj priči je to da su sve vrijeme protiv izmjena izbornog zakona, koje bi omogućile spriječavanje izbornih krađa, ponovo zajedno bili SNSD, HDZ i SDA.

4. S obzirom na to da BH blok nije želio ući u vlast, ako biste sada mogli vratiti vrijeme da li biste promijenili stavove?

Sve ovo što se dešavalo i dešava, kako prije donošenja odluke o neulasku u vlast, tako i poslije nje, samo dodatno opravdava ispravnost iste. Izetbegović i SDA su obesmislili ulazak u državnu vlast onog trenutka kada su svojim glasanjem u Skupštini RS-a i kantonalnim skupštinama Dodiku i Čoviću omogućili da sami imaju po četiri delegata, odnosno većinu, dakle 8 od ukupno 15 delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Zahvaljujući SDA danas ni muha ne može proletjeti na državnom nivou bez saglasnosti osovine Dodik-Čović, a o zakonima i da ne pričamo. Sve ovo što je uslijedilo nakon toga samo ide u prilog našeg stava da sa ovim strankama i ljudima, a pod ovim okolnostima ne treba da idemo u vlast jer bi bili puki privjesak i umjetnički dekor, ali i alibi, prije svega Izebegoviću i SDA za sve što dalje planiraju isporučiti ovoj osovini, a vrijeme će pokazati da su tek počeli. Nažalost.

5. U SDP-u je od oktobarskih izbora turbulentno, nekoliko visokopozicioniranih članova je isključeno iz stranke. Najavljuje se osnivanje nove. Kako gledate na dodatno cijepanje tzv. lijevog bloka?

SDP je kroz historiju dokazao da ga mogu izdati “veliki” pojedinci koje je stvorio, ali ideja nikad nije prestala da živi niti će, jer su čuvari tradicije i ideje naši hrabri, pošteni i ponosni članovi širom BiH. Neprirodno je da mi nemamo vlast godinu dana i da jasno znamo odgovorne političke subjekte, a da je SDP najvažnija medijska tema prethodnog perioda. SDP će sa NS kroz BH Blok biti lider okupljanja svih društvenih aktera kao alternative postojećem stanju moralne i političke devastacije. Mjesecima
smo u istinskim demokratskim raspravama na organima SDP branili i odbranili povjerenje građana koje je bilo napdnuto i izvana i iznutra. Jednostavno nismo smjeli ponoviti grešku iz 2010. koju smo skupo platili. Na kraju moram priznati da nam i politički protivnici u posljednje vrijeme govore da bi rijetka politička struktura izdržala ovakav brutalan udar koji mjesecima traje kao čista odmazda, samo zato što smo jasno rekli da ne želimo učestvovati u suludom nacionalističkom konceptu i izdati povjerenje građana.

6. Odavno se priča o stabilnosti sarajevske vlade, a iskustvo nas uči da takve priče imaju ciljeve. Hoće li opstati?

Sarajevska vlada je ponudila novi koncept transparentnog obnašanja vlasti koji je dijametralno suprotan SDA-ovom posljednjih 20 godina. Ono što je puno važnije jeste da je šestorka kompaktna, da realizuje svoja programska obećanja i da joj građani na bazi rezultata sve više vjeruju. Uvjeren sam da će ova vlada opstati i mogu obećati da će SDP učiniti sve da ova vlada nastavi raditi punim kapacitetom, a sve u interesu građana Kantona Sarajevo.

Oslobođenje


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu