Zastupnička pitanja Damira Mašića na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Je li HDZ-ov ministar 90 posto novca za utopljavanje dao opštinama u kojim vlada Čović?

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić postavio je tri pitanja Vladi Federaciji BiH, Cestama FBiH, Autocestama FBiH i federalnom ministru prostornog uređenja Josipu Martiću (HDZ), prenosi PRESS.

Mašić je postavio pitanje Vladi FBiH i Cestama FBiH koj su navodno dijelile bez ikakvog postupka javnih nabavki poslove vrijedne gotovo 28 miliona KM firmama koje rade na redovnom održavanju magistralnih puteva.

“Postavljam pitanje Vladi FBiH i Cestama FBiH, da li je tačno da su 2018. godine Ceste FBiH uz saglasnost Vlade FBiH mimo postupka javnih nabavki dodijelile poslove u vrijednosti gotovo 28 miliona KM kroz određene anekse ugovora s postojećim izvođačima. Ukoliko je tačno, ko preuzima odgovornost i ako nije šta će preuzeti na sankcionisanju odgovornik u Cestama FBiH”, pitao je Mašić.

Autoceste FBiH i Vladu FBiH pitao je da li je tačno da se trenutno čeka FBiH, odnosno Autoceste FBiH, da se međudržavni most koji se nalazi na Savi kod Svilaja stavi u potpunosti u funkciju tako što Autoceste FBiH trebaju izgraditi 300 metara pristupnog puta na toj dionici.

“Da li je to tačno i ukoliko jeste zbog čega ranije to nije urađeno? Time bi doveli u povoljniju situaciju i građane BiH i građane Hrvatske. Prepreka za njegovo korištenje je 300 metara pristupnog puta koje trebaju uraditi Autoceste FBiH”, rekao je Mašić.

Mašić je postavio pitanje i federalnom ministru prostornog uređenja Josipu Martiću.

“Da li je tačno da ove godine kroz projekat Federalnog ministarstva prostornog uređenja vezano za utopljavanje zgrada, škola, vrtića, domova zdravlja radi uštede energije, preko 90 posto sredstava je usmjereno u opštine u kojima HDZ ima apsolutnu vlast. Radi se o Livnu, Busovači, Tomislavgradu, Vitezu, Kreševu, Žepču, Kiseljaku, Posušju i Grudama. Ako je tačno, tražim detaljnu informaciju na osnovu kojih kriterija su sredstva raspoređena da odu baš tamo”, pitao je Mašić.