Poslaničko pitanje

Da li je Parlament FBiH zastupnicima platio putovanje u Blajburg?

Mira Grgić, zastupnica Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, postavila je na jučerašnjoj sjednici ovog Doma pitanje o tome koliko je zastupnika posjetilo Blajburg, a koliko njih je posjetilo memorijalni centar u Jasenovcu, na račun Parlamenta FBiH.

„Ne osporavajući nikome pravo da obilazi grobove svojih očeva i djedova, zanima me koliko je poslanika, i koji su to poslanici, u posljednjih sedam godina, (po zakonu knjigovodstvena dokumentacija mora se čuvati sedam godina), posjetila Blajburg, a koliko poslanika je posjetilo Jasenovac na račun Parlamenta FBiH.

Molim da mi se dostavi i iznos novčanih sredstava za ta službena putovanja, kao i pozivi Parlamentu FBiH da učestvuju na pomenutim manifestacijama, obzirom da je poziv Parlamentu, osnov za dobijanje naloga za službeno putovanje.

Nikako ne izjednačavajući Blajburg i Jasenovac, biće “zanimljiv” odgovor, jer prema nekim saznanjima svake godine se plaća put tri ili četiri poslanika u Blajburg, a u Jasenovac na račun Parlamenta nije niko išao!

Prije sedam dana cijela Evropa je obilježila Dan pobjede nad fašizmom, nad zlom koje je odnijelo desetine miliona života u svijetu. Dan pobjede nad fašizmom čija se pošast ponovo nadvija nad Evropom, nad regijom i nad našom državom. O brojnim primjerima fašizacije javnog prostora u BiH moglo bi se pričati danima. Nadam se da bar ovaj visoki dom, svojim postupcima, neće učestvovati u daljnjoj fašizaciji našeg društva“, navela je Grgić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu