Javne institucije i preduzeća u kandžama SDA-HDZ politike su ključni faktor zaostajanja SBK/KSB u odnosu na druge dijelove BiH

U Travniku je održana proširena sjednica Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona, na kojoj se razgovaralo o trenutnoj društveno-političkoj situaciji na području našeg Kantona i Federacije BiH, te pripremama za narednu sjednicu Kantonalnog odbora SDP BiH SBK/KSB, koja je zakazana za subotu, 21.10.2023.godine.

Posebnu pažnju zauzela je posjeta ambasadora Johann Sattlera, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, koji je jučer boravio u zvaničnoj posjeti Travniku i institucijama Srednjobosanskog kantona, te tom prilikom se sastao i s rukovodstvom Skupštine našeg Kantona. Predsjednik Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini SBK/KSB, Senad Selimović, iznio je stavove SDP BiH ambasadoru Satlleru o trenutnoj situaciji na području Kantona. „Iako se situacija u našem Kantonu pokušava prikazati kao ružičasta, stanje na terenu nije tako.

Najveći problem predstavlja potpuna politička kontrola nad svim javnim institucijama i javnim preduzećima, koji su odavno postali poluprivatna preduzeća stranački postavljenih direktora u kojima je jedini kriterij prilikom zapošljavanja rodbinska veza i stranačka pripadnost. Ovakav sistem najviše šteti građanima, jer nesposobni i nestručni kadrovi ne samo da ne rade u interesu građana, nego i uništavaju ove javne institucije i preduzeća. Vjerujem da će ozbiljnija kontrola ispunjavanja uslova za pristupanje Evropskoj uniji umnogome utjecati na rješavanje ovog problema.“ – istakao je Selimović.

„Obrazovni i zdravstveni sistem su nešto čemu trebamo posvetiti posebnu pažnju i u šta moramo uložiti ozbiljna sredstva iz budžeta u budućnosti. Kako kadrovski, tako i infrastrukturno. U posljednjih nekoliko godina urađeni su određeni pomaci, ali ni izbliza dovoljno, posebno zato što bi nam upravo ove oblasti moglo postati i razvojna i šansa. Ali bez depolitizacije cijelog sistema i vrednovanja kvaliteta, a ne stranačke odanosti, sve ovo je uzalud.“ – potencirao je Selimović, na kraju.

Kantonalno Predsjedništvo SDP BiH Srednjobosanskog kantona, dalo je puno podršku Klubu zastupnika SDP BiH u Skupštini SBK/KSB u svom dosadašnjem radu i budućim aktivnostima, koji nastavlja biti najaktivniji klub u Skupštini Kantona. „Stvarne potrebe građana su ono što je u fokusu rada svih zastupnika i vijećnika SDP BiH na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Skretanje pažnje na iste i njihovo rješavanje kroz institucije je naš prioritet, ono zbog čega su nam građani dali povjerenje i zbog čega i postojimo.“ – poručio je na kraju Nijaz Helez, predsjednik KO SDP BiH SBK/KSB.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.