Forum seniora SDP BiH

Javna tribina u Bihaću o Nacrtu zakona o PIO/MIO FBiH

Forum seniora i seniorki Gradske organizacije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Bihać, organizirao je javnu tribinu o Nacrtu Zakona o penzijsko-mirovinsko invalidskom osiguranju Federacije BiH. O Nacrtu ovoga veoma bitnog zakona, koji je od ključne važnosti za Federaciju BiH, u smislu osiguranja financijske stabilnosti Federalnog zavoda PIO/MIO i osiguranja redovnosti isplate penzija, okupljenima su govorili Suada Hadžović, presjednica Foruma seniora/seniorki SDP BiH i Ante Mrnjavac, član Stručnog odbora za socijalnu politiku Foruma seniora SDP BiH.

Reformski zakon

Zakon o penzijsko-mirovinsko invalidskom osiguranju Federacije BiH, trenutno u formi Nacrta, je jedan u nizu reformskih zakona kojeg je Federacija obavezna donijeti i izuzetno je značajan jer se tiče i ekonomske i socijalne sfere a unutar tog sistema, mnogo je strukturalnih pitanja, počev od generacije koje su trenutno penzioneri do onih koji će to tek postati. –Ono što je katastrofalno jeste što je ovaj Zakon, Nacrt zakona aktuelne Vlade stvorio oštru distancu između postojećih penzionera i onih koji će biti penzioneri. Postojeći penzioneri se zadržavaju na postojećem nivou penzija a za buduće penzije je vrlo neizvjesno kako će biti financirane jer za sve penzionere nema sigurnih izvora financiranja, kaže Suada Hadžović, predsjednica Foruma seniora/seniorki SDP BiH. Hadžović dodaje kako je Vlada Federacije BIH u budžetu predvidjela izdvajanja za povoljne penzije, po povoljnim uvjetima, za penzije penzionera bivše JNA te penzije ostvarene po osnovu učešća u odbrani BiH. Za isplatu svih drugih penzija izvori financiranja su neizvjesni bez obzira što je propisano da će nedostajuće prihode od doprinosa osigurati iz budžeta, nema decidne garancije da će to Vlada i ispuniti.

Raditi do smrti

-Drago mi je da na našim skupovima danas vidimo mnogo mladih ljudi, da su oni shvatili da ovaj zakon nije samo za penzionere ili za one koji će uskoro otići u penziju. Ovaj zakon itekako se dotiče mladih ljudi. Ovaj zakon predviđa da radnici mogu raditi do smrti na svojim radnim mjestima. U ovoj političkoj krizi i vremenu kada nema radnih mjesta a mladi tumaraju ulicama, mi donosimo zakon koji predviđa da čovjek može ostati na radnom mjestu dok je živ, odnosno, dok može da hoda, kaže Ante Mrnjavac, član Stručnog odbora za socijalnu politiku Foruma seniora SDP BiH. Ocjenjeno je kako je aktualni Nacrt Zakona o penzijskom-invalidskom osiguranju FBiH vrlo nepovoljan za sadašnje penzionere. Stoga su u Forumu seniora SDP BiH i organizirali niz tribina, pa i ovu u Bihaću, kako bi prikupili mišljenja, prijedloge i inicijative građana, i sadašnjih i budućih penzionera, kako prevladati tešku situaciju u penzijskom fondu i poboljšati težak položaj penzionera.

Reprezent.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu