Damir Mašić

Jačat ćemo poziciju SDP-a u Sarajevu

Pripremamo se za naredne izbore – lokalne i već sada postoji, da ekskluzivno najavam, velika vjerovatnoća da će većina ili sve stranke šestorke imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima, kazao je za N1 Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kongres SDA i Deklaracija. Kako ste sve ovo doživjeli?

U najmanju ruku cijela ta priča je nekredibilna. Očigledno u deklaracijama, rezolucijama i kongresnim dokumentima SDA pišu jedne stvari, a sa druge strane političko djelovanje SDA u praksi je nešto sasvim drugo. Ovo je meni više utvrđivanje ili zakucavanje startnih pregovaračkih pozicija. Interesantno je i da je izgleda postala praksa autokratskih stranaka, poput SDA, SNSD-a ili HDZ-a, da nema protukandidata i da jedan čovjek vodi kompletan šou. Onako u najmanju ruku netipično za demokratske standarde. Ne sjećam se da je SDP imao samo jednog kandidata, možda prije nekih 10,15 godina. Mi smo uveli sistem jedan čovjek-jedan glas. Mislim da je Kongres SDA farsa i predstava za javnost. Živi bili pa vidjeli da će SDA ono što bude radila biti u direktnoj koliziji sa dokumentima i ovim najavama.

SDA je već pristala na etničku podjelu Federacije kada su u pitanju javne kompanije. Sva ona preduzeća sa sjedištem južno od Ivan-Sedla su u potpunosti prepuštena u nadležnost HDZ-u, a ona sjeverno SDA-u. Znate da su pristali i na one fantomske, etničke izborne jedinice za izbor člana Predsjedništva i onda kada tu praksu uporedite sa ovim rezolucijama i deklaracijama – to je u najmanju ruku nekredibilno.

Saga oko ANP-a?

Iskreno se nadamo da niko od partnera na državnom nivou, koje se smatraju probosanskim, da neće odustati od onoga za što se Bosna i Hercegovina već zvanično opredjelila i odlukom Predsjedništva i opredjeljenjem nekoliko mandata izvršne vlasti. NATO put je apsolutni prioritet BiH i neka se ljuti ko hoće i koliko god hoće.

Zahvalili ste se na povjerenju i mogućnosti da ponovo vodite kantonalnu organizaciju SDP-a BiH Sarajevo? Zašto ste kazali da je velika časti, ali i odgovornost kao nikada?

Zato što su političke prilike u Kantonu Sarajevo prilično složene. Jesmo ostvarili rast u odnosu na ciklus 2016. i 2014. ali smatramo da to nije dovoljno. Moramo jačati poziciju ne samo nas SDP-a, nego i šestorke u KS. Pripremamo se za naredne izbore – lokalne i već sada postoji, da ekskluzivno najavim, velika vjerovatnoća da će većina ili sve stranke šestorke imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima. Tu saradnju da sputimo na lokalni nivo i da načnemo bastion SDA, kada su u pitanju načelničke pozicije. Pored toga da ćemo zadržati partnera šestorke, gospodina Hadžibajrića u Starom Gradu, ozbiljno računamo na nekoliko opština. Znači, vodit ćemo zajedničku kampanju za načelnike i postoji prostor i ozbiljna šansa da se vratimo u Kanton Sarajevo.