Damir Mašić

Jačat ćemo poziciju SDP-a u Sarajevu

Pripremamo se za naredne izbore – lokalne i već sada postoji, da ekskluzivno najavam, velika vjerovatnoća da će većina ili sve stranke šestorke imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima, kazao je za N1 Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kongres SDA i Deklaracija. Kako ste sve ovo doživjeli?

U najmanju ruku cijela ta priča je nekredibilna. Očigledno u deklaracijama, rezolucijama i kongresnim dokumentima SDA pišu jedne stvari, a sa druge strane političko djelovanje SDA u praksi je nešto sasvim drugo. Ovo je meni više utvrđivanje ili zakucavanje startnih pregovaračkih pozicija. Interesantno je i da je izgleda postala praksa autokratskih stranaka, poput SDA, SNSD-a ili HDZ-a, da nema protukandidata i da jedan čovjek vodi kompletan šou. Onako u najmanju ruku netipično za demokratske standarde. Ne sjećam se da je SDP imao samo jednog kandidata, možda prije nekih 10,15 godina. Mi smo uveli sistem jedan čovjek-jedan glas. Mislim da je Kongres SDA farsa i predstava za javnost. Živi bili pa vidjeli da će SDA ono što bude radila biti u direktnoj koliziji sa dokumentima i ovim najavama.

SDA je već pristala na etničku podjelu Federacije kada su u pitanju javne kompanije. Sva ona preduzeća sa sjedištem južno od Ivan-Sedla su u potpunosti prepuštena u nadležnost HDZ-u, a ona sjeverno SDA-u. Znate da su pristali i na one fantomske, etničke izborne jedinice za izbor člana Predsjedništva i onda kada tu praksu uporedite sa ovim rezolucijama i deklaracijama – to je u najmanju ruku nekredibilno.

Saga oko ANP-a?

Iskreno se nadamo da niko od partnera na državnom nivou, koje se smatraju probosanskim, da neće odustati od onoga za što se Bosna i Hercegovina već zvanično opredjelila i odlukom Predsjedništva i opredjeljenjem nekoliko mandata izvršne vlasti. NATO put je apsolutni prioritet BiH i neka se ljuti ko hoće i koliko god hoće.

 

Zahvalili ste se na povjerenju i mogućnosti da ponovo vodite kantonalnu organizaciju SDP-a BiH Sarajevo? Zašto ste kazali da je velika časti, ali i odgovornost kao nikada?

Zato što su političke prilike u Kantonu Sarajevo prilično složene. Jesmo ostvarili rast u odnosu na ciklus 2016. i 2014. ali smatramo da to nije dovoljno. Moramo jačati poziciju ne samo nas SDP-a, nego i šestorke u KS. Pripremamo se za naredne izbore – lokalne i već sada postoji, da ekskluzivno najavim, velika vjerovatnoća da će većina ili sve stranke šestorke imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima. Tu saradnju da sputimo na lokalni nivo i da načnemo bastion SDA, kada su u pitanju načelničke pozicije. Pored toga da ćemo zadržati partnera šestorke, gospodina Hadžibajrića u Starom Gradu, ozbiljno računamo na nekoliko opština. Znači, vodit ćemo zajedničku kampanju za načelnike i postoji prostor i ozbiljna šansa da se vratimo u Kanton Sarajevo.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu