Lokalni izbori 2016.

Izvještaj o formiranju izbornih lista OO SDP BiH Doboj Jug

U OO SDP BiH Doboj Jug 313 članova demokratskim referendumom je izabralo kandidate za Općinske izbore 2016.
U OO Doboj Jug su kao i u ostalim OO BiH završene stranačke obaveze i formirana je lista kako za vijećnika tako i za nosioca liste i načelnika.
Prema pravilniku, u OO Doboj Jug u kojima je bilo 2 ili više kandidata za načelnika, svi članovi su imali pravo da odluče koga će podržati ispred svoje OO, po principu jedan član – jedan glas.

Isto takvo pravo iskoristila je i naša OO. Izbori su se održavali 3 dana u kancelariji SDP-a. Na listiću koji se našao pred članovima, bili su 2 kandidata za načelnika, 2 kandidata za nosioca liste te 26 kandidata za vijećnike, sa mogućnošću dopisa novih kandidata.

Na ove izbore u OO Doboj Jug od 420 reevidentiranih članova izašlo je 313, odnosno 74%. Prema prebrojanim glasovima, za načelnika, od 313 glasača, 175 glasova je dobio kandidat Senaid Begić, 131 glas je dobila Jasminka Begić. Samim tim sa 57 % glasova za kandidata za načelnika općine, demokratskim putem, izabran je Senaid Begić.

Na listi za nosioca liste dr. Adin Begić je odnio ubjedljivu pobjedu ispred kandidatkinje Emire Arnaut. Na listi za vijećnike OO Doboj Jug izabrano je 18 kandidata, od čega su 44% žene, dok mladi zauzimaju 9 mjesta, preko 50% liste.