Saša Magazinović

Izostanak bh. predstavnika u Vijeću Evrope narušio imidž države i ugrozio put prema EU

Bosna i Hercegovina je ostala bez svojih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope do kraja 2019. godine nakon nekoliko upozorenja koji su stigli iz ove institucije. Zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović za Interview.ba je rekao kako BiH, ne samo da neće učestvovati u radu PS, već će ovo imati kao posljedicu i zastoj na putu prema Evropskoj uniji, ali i u drugim pokušajima da naša zemlja postane ravnopravna članica različitih međunarodnih asocijacija.

– Ovo je najveća sramota i blamaža BiH u postdejtonskom periodu na međunarodnom planu. Mi sami sebe isključujemo iz Vijeća Evrope svojim neradom, u vremenu kada se politički lideri utrkuju u pozitivnim najavama i spinovanju javnosti kako smo sve bliže EU – rekao je Magazinović.

Navodi i kako će posljedice biti posebno vidljive kada Vijeće Evrope bude predstavljalo izvještaj o našoj zemlji.

– Meni je žao što je prećutni dogovor SNSD – SDA – HDZ BiH da se zamrzne rad državnog parlamenta dok oni ne raspodjele pozicije u vlasti, zapravo kao taoce uzeo BiH i njen međunarodni imidž koji nije bio sjajan, ali nije bio loš barem u Vijeću Evrope jer smo predsjedavali ovom institucijom šest mjeseci i dobili pozitivne ocjene, na iznenađenje svih – rekao je Magazinović.

Posebno ga čudi izostala reakcija bivših članova Predsjedništva BiH, koji danas sjede u Parlamentu BiH.

– Prvenstveno mislim na Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Nebojšu Radmanovića jer, ako ostali ne razumiju međunarodne odnose i koliko je važno biti dio međunarodnih organizacija, očekivao sam da će bar ova tri čovjeka to shvatiti – zaključio je Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu