Saša Magazinović

Izostanak bh. predstavnika u Vijeću Evrope narušio imidž države i ugrozio put prema EU

Bosna i Hercegovina je ostala bez svojih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope do kraja 2019. godine nakon nekoliko upozorenja koji su stigli iz ove institucije. Zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović za Interview.ba je rekao kako BiH, ne samo da neće učestvovati u radu PS, već će ovo imati kao posljedicu i zastoj na putu prema Evropskoj uniji, ali i u drugim pokušajima da naša zemlja postane ravnopravna članica različitih međunarodnih asocijacija.

– Ovo je najveća sramota i blamaža BiH u postdejtonskom periodu na međunarodnom planu. Mi sami sebe isključujemo iz Vijeća Evrope svojim neradom, u vremenu kada se politički lideri utrkuju u pozitivnim najavama i spinovanju javnosti kako smo sve bliže EU – rekao je Magazinović.

Navodi i kako će posljedice biti posebno vidljive kada Vijeće Evrope bude predstavljalo izvještaj o našoj zemlji.

– Meni je žao što je prećutni dogovor SNSD – SDA – HDZ BiH da se zamrzne rad državnog parlamenta dok oni ne raspodjele pozicije u vlasti, zapravo kao taoce uzeo BiH i njen međunarodni imidž koji nije bio sjajan, ali nije bio loš barem u Vijeću Evrope jer smo predsjedavali ovom institucijom šest mjeseci i dobili pozitivne ocjene, na iznenađenje svih – rekao je Magazinović.

Posebno ga čudi izostala reakcija bivših članova Predsjedništva BiH, koji danas sjede u Parlamentu BiH.

– Prvenstveno mislim na Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Nebojšu Radmanovića jer, ako ostali ne razumiju međunarodne odnose i koliko je važno biti dio međunarodnih organizacija, očekivao sam da će bar ova tri čovjeka to shvatiti – zaključio je Magazinović.