Saša Magazinović za Dnevni avaz

Izmjene zakona o PDV-u prilika da se izglade nesuglasice između Zvizdića i Vijeća ministara BiH

Na zahtjev bosanskohercegovačkih privrednika Parlamentu Bosne i Hercegovine ponovo je upućena inicijativa za izmjene zakona o PDV-u, a koje se tiču promjene sistema plaćanja.

U ime 30 hiljada privrednika poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović ponovo je uputio inicijativu, kojom se zahtijeva uvođenje sistema plaćanja PDV-a po naplaćenim računima umjesto sadašnjeg sistema plaćanja PDV-a po izdatim računima.

Također, traži se i pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa desetog na posljednji dan u mjesecu, po isteku poreskog roka.

U izjavi za Avaz.ba Magazinović je potvrdio da je inicirao i izmjenu Zakona o postupku indirektnog oporezivanja u kontekstu smanjenja zatezne kamate za svaki dan kašnjenja plaćanja PDV-a sa stope od 0,04 posto na 0,02 posto.

– Najavljeno je da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezianje sutra razmatrati novi zakon o PDV-u. Ja sam ponovio zahtjeve 30 hiljada privrednika koje sam i ranije u okviru inicijative iznosio. Šta će biti, vidjet ćemo, ali je interesantno da je tada to predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić podržao, a Vijeće ministara BiH odbilo – rekao je Magazinović.

Podsjetio je da je Zvizdić krajem 2017. godine podržao inicijativu, jer bi ona trebala unaprijediti poslovno okruženje BiH, ali i poboljšati likvidnost preduzeća. Ipak, samo mjesec dana nakon iznošenje takvog stava tijelo kojim Zvizdić predsjedava odbilo je inicijativu.

Magazinović poručuje da bi najavljene izmjene Zakona o PDV-u mogle biti prilika da se riješe nesuglasice između predsjedavajućeg Zvizdića i Vijeća ministara BiH.