Saša Magazinović za Dnevni avaz

Izmjene zakona o PDV-u prilika da se izglade nesuglasice između Zvizdića i Vijeća ministara BiH

Na zahtjev bosanskohercegovačkih privrednika Parlamentu Bosne i Hercegovine ponovo je upućena inicijativa za izmjene zakona o PDV-u, a koje se tiču promjene sistema plaćanja.

U ime 30 hiljada privrednika poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović ponovo je uputio inicijativu, kojom se zahtijeva uvođenje sistema plaćanja PDV-a po naplaćenim računima umjesto sadašnjeg sistema plaćanja PDV-a po izdatim računima.

Također, traži se i pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa desetog na posljednji dan u mjesecu, po isteku poreskog roka.

U izjavi za Avaz.ba Magazinović je potvrdio da je inicirao i izmjenu Zakona o postupku indirektnog oporezivanja u kontekstu smanjenja zatezne kamate za svaki dan kašnjenja plaćanja PDV-a sa stope od 0,04 posto na 0,02 posto.

– Najavljeno je da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezianje sutra razmatrati novi zakon o PDV-u. Ja sam ponovio zahtjeve 30 hiljada privrednika koje sam i ranije u okviru inicijative iznosio. Šta će biti, vidjet ćemo, ali je interesantno da je tada to predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić podržao, a Vijeće ministara BiH odbilo – rekao je Magazinović.

Podsjetio je da je Zvizdić krajem 2017. godine podržao inicijativu, jer bi ona trebala unaprijediti poslovno okruženje BiH, ali i poboljšati likvidnost preduzeća. Ipak, samo mjesec dana nakon iznošenje takvog stava tijelo kojim Zvizdić predsjedava odbilo je inicijativu.

Magazinović poručuje da bi najavljene izmjene Zakona o PDV-u mogle biti prilika da se riješe nesuglasice između predsjedavajućeg Zvizdića i Vijeća ministara BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu