Banja Luka

Izmjene Zakona o nepokretnostima u RS-u atak na imovinska prava Bošnjaka

Dogovor nije postignut na današnjoj sjednici Vijeća naroda, a potpredsjedavjući Vijeća naroda Mirsad Đapo naglašava da je neprihvatljivo da porezni račun na nepokretnisti bude izvršna izjava za naplatu tog poreza, već drugi dokument o poreznoj obavez

SlikaZajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a pokušat će usaglasiti amandmane na izmjene i dopune Zakona o porezu na nepokretnosti, na koje je Klub Bošnjaka stavio veto, jer smatraju da predstavljaju atak na imovinska prava i pokrenut će sve procedure da se ispravi kršenje ljudskih prava u ovom slučaju.

Dogovor nije postignut na današnjoj sjednici Vijeća naroda, a potpredsjedavjući Vijeća naroda Mirsad Đapo naglašava da je neprihvatljivo da porezni račun na nepokretnisti bude izvršna izjava za naplatu tog poreza, već drugi dokument o poreznoj obavezi.

Također, amandmanski su zatražili da se produži rok za prigovor na porezni račun, sa sadašnjih osam dana, budući da veliki broj Bošnjaka u inostranstvu neće biti  u mogućnosti da dostavi prigovor, bez kojeg se aktivira hipoteka na imovinu, pa i na račune od 100 ili 200 KM.

-Siguran sam da veliki broj Bošnjaka, posebno onih koji žive u inostranstvu ne misli da je ovo solidarno, jer je i ovaj zakon usvojen u paketu sa zakonom kojim se formira Fond solidarnosti za pomoć nakon poplava – ukazao je Đapo.

Naglasio je da ove odredbe zakona nemaju veze s poplavama niti solidarnošću, već predstavljaju, kako je naveo, atak na imovinu osoba koje su van RS-a.

Kaže da ovo nije prvi put da se Vladi RS-a, kao predlagaču, ukazuje na nelogična rješenja.

-Vlada RS-a mora usvojiti ove amandmane, ukoliko želi da spasi obraz – kategoričan je Đapo.

I predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić smatra također da ima prostora da se na Zajedničkoj komisiji postigne dogovor, posebno u vezi s drugim amandmanom.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je, 19.juna, proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na izmjene i dopune Zakona o porezu na nepokretnosti u RS-u.

Ovaj sporni zakon usvojen je u Narodnoj skupštini 15.juna.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.