GO SDP Mostar

Izetbegović i Čović pokazali da imaju opasne namjere za Mostar

Gradski odbor SDP Mostar oštro je reagirao na rezultate jučerašnjeg sastanka SDA i HDZ-a , kazavši kako su lideri tih stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović pokazali svoje licemjerne i opasne namjere s Mostarom.

”Lideri HDZ-a i SDA su novim sastankom ponovno pokazali svoje licemjerne i opasne namjere po građane Mostara. Iz njihovih jučerašnjih najava da će intenzivirati dvostranačke pregovore o nalaženju rješenja za Mostar jasno je vidljivo kako su im prethodni pregovori, na kojima su sudjelovale sve parlamentarne stranke iz Mostara, bili tek pokušaj svaljivanja vlastite odgovornosti na drug”, kazano je u saopćenju GO SDP-a Mostar.

Podsjećaju javnost da su ogranci svih mostarskih političkih partija 2018. godine usaglasile dva moguća modela rješenja za ‘mostarsku krizu’, no, kako naglašavaju, kad su SDA i HDZ shvatili da bi pregovori mogli rezultirati rješenjem u interesu građana iste su prekinuli.

”Danas, kada je, ponajprije zahvaljujući diplomatskoj ofenzivi međunarodne zajednice, jasno da je održavanje izbora pitanje vremena, ove dvije stranke samostalno ‘tragaju’ za rješenjem“, ističu iz mostarskoj SDP-a.

Razlog tome je kako navode jednostavan.

”Ne traži se rješenje koje će Mostaru ponuditi evropsku perspektivu, već se udovoljava Čovićevim željama da se ovo pitanje rješava u „pakete“ sa Izbornim zakonom i formiranjem Vlade FBiH”, navode iz GO SDP Mostar.

Mostar je kako naglašavaju tako ponovno postao sitna moneta za potkusurivanje dvije vladajuće stranke.

„Zahtijevamo da u sva eventualna rješenja budu uključeni ogranci svih parlamentarnih stranaka iz Mostara, kako se ponovno ne bi dogodilo da Izetbegović dogovori sa Čovićem podjelu Mostara na dvije općine, a FBiH na dvije izborne jedinice, poručili su iz GO SDP BiH Mostar.