Muzafer Šehović

Izazovi, mogućnosti i šanse koje nas čekaju u 2018. godini

Godina ispred nas, godina je izazova, mogućnosti i šansi, kao možda nijedna druga u poslijeratnom periodu.

Izborna je to godina koju će bez sumnje obilježiti najtvrđa i najprljavija kampanja u istoriji višestranačkih izbora jer su vladajući nacionalisti itekako svjesni vlastitog lošeg rada i katastrofalnih rezultata a još više su svjesni činjenice da je sazrelo vrijeme da konačno polože račun građanima i državi za kompletan prethodni period „demokratskog vladanja“ . Period koji su obilježili „svojim metodama vladanja“ sa osnovnim polugama oličenim u kriminalu, korupciji, nepotizmu a što su skupo platili i još uvijek plaćaju i građani i država. Svjesni svega toga za očekivati je ponašnje poput ranjenog lava koji ne bira sredstva da ostane u životu. Da, da može se svašta očekivati.

Na udaru će se najprije i fokusirano naći svi oni koji za njih predstavljaju najozbiljnije političke protivnike što neće mimoići ni SDP BiH kao niti vodeće i istaknute članove/članice SDP BiH pojedinačno.

Da, po tom osnovu bit će izuzetno teška i izazovna godina gdje će se praktično testirati svi naši unutrašnji mehanizmi jedinstva, zajedništva i solidarnosti te spremnost i sposobnosti da sve te udare amortizujemo sa najmanje moguće negativnih posljedica.

Godina je to koja će nam zasigurno pružiti i mogućnost da dosljedno svojim političkim opredjeljenjima i postulatima našeg partijskog programa ponudimo građanima ono najbolje i najvrednije čime raspolažemo. Dakle, provodiv i kvalitetan, a građanima lako dostupan i razumljiv izborni program, pripremljena zakonska rješenja u mjeri koliko je to u pojedinim oblastima prioritetno i hitno te izražena iskrena spremnost i ozbiljna namjera za pokretanje snažnog investicionog ciklusa putema javnih radova prvenstveno putne infrastrukture i elektroenergetskih postrojenja.

Također, ne manje bitno, u našem fokusu i javnom diskursu prioritetno mjesto trebaju imati borba za radničku klasu i prava radnika, penzionera, seljaka i mladih a antifašizam, socijalna pravda i solidarnost biti značajne odrednice u svakodnevnoj javnoj komunikaciji. I na kraju, mada ne i po važnosti, su kadrovi za koje ćemo građanima garantovati te za iste očekivati glasove i povjerenje.

U idućoj godini imamo i idealnu šansu da nacionaliste konačno pobijedimo i krenemo u borbu za drugi, treći…mandat jer realno poslije pustoši koju će isti ostaviti, trebat će više od jednog mandata da bi se situacija stabilizovala te krenulo u progres i razvoj. Ozbiljan i odgovoran rad u prvom otvara velike mogućnosti za drugi mandat itd.

Kada govorimo o šansi možemo je posmatrati externo i interno. Externo je golim okom vidljivo – najgore stanje u društvu i državi od prestanka rata do danas i nikada veće nezadovoljstvo pa i ogorčenost građana nude šansu koju bi bilo zaista šteta propustiti. Ovo drugo treba mudrim političkim radom pravilno usmjeriti ka zajedničkom cilju, odnosno pozvati i hrabro povesti građane do konačne pobjede. Ne smijemo smetnuti sa uma da velika većina izbornih apstinenata bez sumnje očekuje naš hrabar, iskren i odlučan iskorak. Do nas je.

Interno posmatrano šansa se sama po sebi nameće prvenstveno kroz uspješno završenu unutrašnju konsolidaciju,stabilizaciju i demokratizaciju partije te permanentnim rastom broja članova na prostoru cijele BiH. Dakle, od partije kojoj je bila namjenjna sudbina SzaBiH i još nekih minornih stranaka partija smo od koje se opravdano plaše, naravno u političkom smislu. Nije nevažno spomenuti sve prisutniju veliku dozu hrabrosti, optimizma i odlučnosti koji se jednostavno osjećaju u svim javnim nastupima vodećih ljudi partije kao i spremnost ogromnog broja članica/članova da daju i svoj maksimalni doprinos.

Da zaključim. Ako pomno analiziramo izazove sa jedne a mogućnosti i šanse sa druge strane smatram da imamo puno pravo biti optimisti.
Do pobjede !


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu