Nikšić

Isplata obeštećenja radnicima Aluminija trebala bi biti do kraja godine

Podsjetio je da je u proteklom mandatu upravo omogućen novi početak Krivaje iz Zavidovića – još jednog predratnog privrednog giganta koji je ova vlada kaže zatekla praktično mrtvog

Slika

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu dosadašnji premijer Federacije BiH Nermin Nikšić demantovao je navode iz pojedinih medija da je “Vlada Federacije BiH nekome poklonila šest miliona KM da bi kupio Krivaju“.

– To su neistine smišljene da se od svega u BiH pokuša iskonstruisati neki kriminal. Vlada FBiH je osigurala kredit od šest miliona KM Krivaji još 2012. godine, kako bi firma opstala i kako bismo tada sačuvali oko 1.000 radnih mjesta. To smo i uspjeli. Novi kupci su preuzeli obavezu vraćanja tog kredita i Vlada se s tim saglasila. Dakle novi kupci nisu dobili šest miliona KM, već su preuzeli obavezu da vrate kredit od šest miliona KM koji je Krivaji odobren 2012. godine kako bi se sačuvala radna mjesta – rekao je Nikšić.

Podsjetio je da je u proteklom mandatu upravo omogućen novi početak Krivaje iz Zavidovića – još jednog predratnog privrednog giganta koji je ova vlada kaže zatekla praktično mrtvog.

– Nova Krivaja već sada ima oko 600 radnika uredno prijavljenih, a proces preuzimanja radnika teče u skladu s onim što su kupci firme dogovorilii sa stečajnim upravnikom. Ovaj proces nije vodila Vlada direktno jer je riječ o stečajnom postupku koji je pod ingerencijom suda, ali je zahvaljujući Vladi te upornosti sindikata i njenih radnika ta firma opstala do momenta kada su se pojavili privatni partneri koji su iskazali spremnost da investiraju i nastave proizvodnju – kazao je Nikšić.

Ovom prilikom Nikšić je istakao da je Federacija BiH sada najveći pojedinačni vlasnik firme  Aluminij d.d. Mostar sa 44 posto kapitala.

Kaže da se kombinat postepeno stabilizira, te da je spašen od gašenja koje su mu bile „namijenile ranije nesposobne uprave i politike koje su godinama izvlačile desetine miliona KM iz ove firme“.

– Jednako je važno da bivši radnici Aluminija imaju jasan put kako će doći do toliko čekanog obeštećenja i uvezivanja staža, a isplata obeštećenja bi trebala krenuti do kraja godine – kazao je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.