Ismet Erdić

Ismet Erdić rođen 12. oktobra 1972. godine u Bužimu, je bosanskohercegovački autor stripa, ilustrator i slikar.
Osnovnu školu završava u rodnom mjestu Bužimu (Čava), poslije odlazi u Sarajevo i upisuje Školu primijenjenih umjetnosti. U julu 1991. odlazi u Linz gdje kao vanredni student upisuje Akademiju za umjetničko i industrijsko oblikovanje. Poslije četiri semestra odlazi u Graz gdje se upisuje na redovan studij na Institutu za tumače i prevodioce na Odsjeku za njemački i ruski jezik. Za vrijeme boravka u Austriji aktivno se bavi karikaturom i stripom i objavljuje svoje radove u studenskim listovima. U junu 1996. vraća se u Sarajevo i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti.

Tamo radi kao strip autor i objavljuje mnoge radove: “Bošnjački književnici u stripu”, “Iskrivljeni svijet”, “Mangup i Maza”, “Gramatika bosanskog jezika kroz strip i ilustracije” (autorica teksta Amina Salčinović) i “Smjehotresići”. Osniva grupu “ERBEAL” koju čine Senad Begić, Edin Alić i Ismet Erdić, te ova grupa izdaje jedan strip pod nazivom “Mic Comics”. Radove objavljuje u novinama: “Preporod”, “Svijet”, “Azra”, “Vesela sveska”, “Male novine”, “Pet plus”, “Start”, “Ljiljan”, “Ekologija”, “WUS Austria”, “Slobodna Hercegovina” i dr. Ilustrovao je veliki broj knjiga među kojima su: “Zemlja dobrih Bošnjana” autora Velimira Miloševića-Velje, “Vesela strana sporta” autora Rasima Jakubovića-Gere, “Slovo o zavičaju” autora Amira Sijamhodžića, “Zbirka pjesama koje opominju” autora Hasana Durakovića i dr.
Strip radovi “Bošnjački književnici u stripu” su zastupljeni i u nastavnom planu bosanskoga jezika i književnosti, te se obrađuju u nekim čitankama. Učestvuje na nekoliko međunarodnih izložbi stripa i karikatura (Švedska, Italija, Austrija). Sarađuje sa Midhatom Ajanovićem-Ajanom gdje je autor teksta Ajanović. Objavljuje i radove: “Ruža za A.P.”, “Simbiont”, “Naš dragi tata”.

Autor je i poštanske markice “Una regata”. U Bosansku Krajinu se vraća 2001. i zasniva porodicu, te počinje raditi u prosvjeti kao nastavnik likovne kulture.
U Bosanskoj Krupi radi kao profesor likovne kulture u Općoj gimnaziji. Predsjednik je likovnog udruženja “Krušnica”. Izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu. Član je, također, Kantonalnog udruženja likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona u Bihaću.