Elvir Karajbić

Isključivu odgovornost za krizu vlasti snose SDA i HDZ

Sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH održava se danas u Sarajevu, a prije početka sjednice iz ove partije su poručili da će raspravljati o aktuelnoj političkoj situaciji i predstojećem referendumu za izbor partijskog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva SDP-a BiH i zastupnik u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić kazao je da u Federalnom parlamentu imaju najveću krizu vladajuće većine, odnosno krizu vlasti, otkako postoji Federacija BiH.

“Isključivu odgovornost za krizu vlasti snose vladajuće političke partije, SDA i HDZ, a pored toga i SBB kao njihov treći saveznik. Mi već osam mjeseci nismo imali redovnu sjednicu Federalnog parlamenta, iako imamo niz tema o kojima trebamo raspravljati. Prije svega imamo stanje boračke populacije i nakon niza insistiranja opozicije, ta sjednica je zakazana za 23. maj. Pored toga imamo jednu sjednicu zakazanu kao vanrednu, ali bi Federalni parlament trebao redovno da zasjeda”, rekao je Karajbić.

Prema njegovim riječima, SDP BiH želi na najdemokratičniji način da izabere svog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“To je najdemokratičniji čin koji može jedna politička opcija da provede prilikom kandidiranja svojih kandidata. Nadamo se da će ubuduće i druge stranke kandidirati na taj način”, rekao je on.

Karajbić je kazao da, kad je riječ o izmjenama Izbornog zakona, odbijanjem izmjena da se unaprijedi i modernizuje, tehnički osavremeni proces glasanja u BiH, vladajuća većina pokazuje da je njihov i A, i B, i C plan krađa na predstojećim izborima.

“Oni ne žele da se izborna volja primijeni onako kako građani glasaju”, istakao je Karajbić.

klix.ba