Irfan Čengić traži da Vlada FBiH vrati dio dobiti JP Aerodrom Sarajevo

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatraju se i izvještaji o poslovanju JP Aerodrom Sarajevo d.o.o. za prethodne četiri godine.

U sklopu ove tačke dnevnog reda Čengić je predložio zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da u Budžetu za 2021.godinu planira pomoć ovom javnom preduzeće u iznosu od 10 miliona KM.

“Zbog pandemije koronavirusa, JP Aerodrom Sarajevo bilježi ogroman pad prihoda, te smatram da je nužno da Vlada FBiH pomogne ovom preduzeću kako bi ono moglo nastaviti investicioni ciklus koji je započet za modernizaciju i unapređenje sarajevskog aerodroma”, ističe Čengić.

U prijedlogu zaključka navodi da je pandemija COVID-19 imala velike ekonomske posljedice za poslovanje JP Aerodrom Sarajevo d.o.o. koji je zbog globalnih posljedica pandemije ostao bez velikog dijela putnika i prihoda koji su bili planirani u ovoj godini.

Procjenjuje se da će očekivano smanjenje prihoda ovog javnog preduzeća za 2020.godinu biti iznad 65 posto u odnosu na 2019.godinu.

“JP Aerodrom Sarajevo d.o.o. je trenutno u investicijskom ciklusu u vrijednosti od preko 45 miliona KM koji ovo preduzeće finansira iz vlastitog poslovanja bez pomoći Federacije Bosne i Hercegovine”, napominje Čengić, te naglašava da je JP Aerodrom Sarajevo d.o.o. u svom dosadašnjem poslovanju ostvarivalo i povećavalo dobit, dok je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojim Odlukama iz akumulirane dobiti ovog preduzeća u Budžet Federacije BiH uzela nekoliko desetina miliona KM, tako da bi se pomoć ovom preduzeću mogla smatrati kao povrat dijela uzete dobiti.

Međutim Čengić smatra da se zbog globalne ekonomske krize koja je snažno pogodila aviosaobraćaj, ova kompanija nalazi u velikim problemima zbog čega je, prema njegovom mišljenju, potrebno da Vlada FBiH u budžetu za 2021.godinu planira sredstva za JP Aerodrom Sarajevo d.o.o. kako bi ovo preduzeće zadržalo likvidnost, realiziralo investicije i sačuvalo radna mjesta.

“Važno je naglasiti da putnici na sarajevskom aeredromu plaćaju dodatnu taksu koja ide u Budžet FBiH, a da JP Aerodrom Sarajevo do sada od tih milionskih iznosa prikupljenih taksi nije nikada dobilo značajnu pomoć”, zaključuje Čengić.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu