Irfan Čengić predložio zakon koji će omogućiti privatizaciju sportskih klubova

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić (SDP) uputio je u parlamentarnu proceduru Zakon o sportskim klubovima FBiH, koji će, kaže, omogućiti privatizaciju klubova, razvoj klubova, i spas za klubove poput KK Bosna.

“Ovaj zakon je obaveza iz državnog Zakona o sportu stara 11 godina, i mislim da je konačno vrijeme da omogućimo sportskim klubovima zakonske preduslove za razvoj kakve imaju klubovi u drugim državama”, naveo je on .

Kako pojašnjava Čengić, zakonom se uređuje i preoblikovanje sportskih klubova – udruženja za takmičenje u sportska dionička društva, osnivanje i djelokrug Komisije za sportska dionička društva, članstvo u sportskom dioničkom društvu, ograničenja u sudjelovanju u kapitalu sportskog dioničkog društva, upotreba dobiti, uslovi pretvaranja tražbina u uloge u sportskom dioničkom društvu, uslovi i način ustupanja naziva i brenda sportskog kluba, te uslove prenošenja tražbina Federacije na jedinice lokalne samouprave.

Uskoro će, kaže, organizivati press konferenciju na kojoj će detaljno predstaviti zakon i za njega tražiti podršku klubova i sportista, “jer ovo nije stranačka priča, već stvar svih nas koji volimo sport”.

klix.ba