Ljubinka Atanasijević

Inicijativa da djeca paraplegirčari od treće godine dobiju invalidska kolica u Srednjobosanskom kantonu

Šesta redovna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona obilježena je usvajanjem Rebalansa Budžeta ovog Kantona za 2019.godinu, ali i rasprave vezane za štete prouzrokovane poplavama početkom ove godine, tako da je nezapaženo prošla inicijativa potpredsjednice Skupštine SBK/KSB, Ljubinke Atanasijević (SDP BiH), koja se tiče djece paraplegičara i njihovih roditelja.

„Djeca paraplegičari se u kategorijama za korištenje invalidskih kolica uopšte posebno ne tretiraju kada je u pitanju Srednjobosanski kanton. Ipak, uvidom u Pravilnik te pregled ortopedskih pomagala može se jasno vidjeti da pravo na invalidska kolica mogu ostvariti ali isključivo nakon 7. godine života. Sa obzirom na težinu ovog oboljenja te na sve ostale troškove koje uglavnom snose njihovi roditelji ili staraoci smatram da je nužno osigurati da se kategorija obuhvaćena ovim pravom proširi na način da to pravo mogu konzumirati sve osobe od 3. godine života.

Ova praksa nije izuzetak, naročito ako se uzme u obzir da gotovo istoimena odluka u Kantonu Sarajevo ili u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu podrazumijeva da pravo na korištenje invalidskih kolica imaju djeca paraplegičari od 3. godine života. Smatram da sa ovom intervencijom u odluci možemo izjednačiti pravo, te ukloniti diskriminaciju i veoma mnogo pomoći i oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, našim sugrađanima u Srednjobosanskom kantonu“, rekla je zastupnica SDP BiH u Skupštini SBK/KSB, Ljubinka Atanasijević, vjerujući da će u narednom periodu vlast ovog Kantona povesti više brige o ovoj grupi djece.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu