denis Bećirović

Incko ima civilizacijsku obavezu da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida

Delegat Denis Bećirović (SDP) na početku današnje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH kazao je da je prije nepunih šest mjeseci pitao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH šta Vijeće ministara BiH čini na donošenju zakona o zabrani negiranja genocida.

– Nikad nisam dobio odgovor. Pozivam visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) da do 11 jula ove godine proglasi taj zakon. Ako je međunarodna zajednica prije 25 godina izdala Srebrenicu, nema razlog da to čini i danas. Cijela planeta priznaje genocid, samo ekstremi u BiH to negiraju. Dostavljam u pisanom formi prijedlog za dopunu današnjeg dnevnog reda. Ovo je još jedan pokazatelj nemara dijela Vijeća ministara BiH. Zato visoki predstavnik ima civilizacijsku obavezu da proglasi ovaj zakon – poručio je Bećirović.

Prijedlog nije uvršten na dnevni red današnje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH.