Mirko Pejanović

Inat-prijetnje ne prolaze, rješenje je nova većina ili vanredni izbori

Nijedna politička stranka, pa ni one pobjedničke, zbog nemogućnosti postizanja dogovora nema pravo da uslovljava građane, državu BiH i njen razvoj.
A ako već ne mogu da se dogovore, onda nek formiranje vlasti prepuste drugima ili da idemo na vanredne izbore.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politolog i profesor, akademik Mirko Pejanović.

On ističe da odgovornost za formiranje parlamentarne većine u našoj zemlji imaju stranke pobjednice na prošlogodišnjim oktobarskim izborima – SDA, HDZ BiH i SNSD.
Međutim, Sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH, koji su 5. avgusta potpisali upravo lideri tih stranaka Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, za sada nije polučio rezultate.

– Ako pobjedničke stranke u bilo kojoj zemlji, pa i u našoj, nemaju konsenzus o formiranju parlamentarne većine, odnosno vlade koja će upravljati zemljom, u tom ih slučaju onda obavezuju principi parlamentarne demokratije – nek to priznaju, prepuste drugim strankama ili iskažu podršku, interes i spremnost da se ide na vanredne izbore. To i jeste slovo parlamentarne demokratije – pojašnjava Pejanović.

Kao najsvježiji primjer navodi Italiju, gdje su u toku pregovori o formiranju nove parlamentarne većine. A ako se to ubrzo ne desi, dodaje, nije isključena mogućnost ni raspisivanja novih izbora.

– Prema tome, niko nema pravo da, zato što ima pobjedu, a nema koalicioni sporazum da na bazi te pobjede formira parlamentarnu većinu, uslovljava građane, državu BiH i njen razvoj. Po meni, ne radi se samo o ovome što je u špici – Godišnjem nacionalnom planu (ANP), već o nečem mnogo većem. Radi se, zapravo, o strateškom pravcu integracije BiH kako u EU, tako i u NATO savez – smatra profesor Pejanović.
Kretanjem tim pravcem, naglašava, BiH učvršćuje mir i postaje samoodrživa državna zajednica unutar slobodnih evropskih naroda.

Naš sagovornik osvrnuo se i na Dodikove prijetnje da će se RS, ukoliko do 5. septembra ne bude implementiran pomenuti Sporazum, povući iz Oružanih snaga (OS) BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, dok će nadležnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH biti ukinute na prostoru tog entiteta.

– Te inat-prijetnje nisu ništa novo, već se u manjem ili većem obimu odavno ispoljavaju od strane SNSD-a i služe za uslovljavanja – potcrtava Pejanović.

No, potrebno ih je, nastavlja, posmatrati u kontekstu provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Sve što je kroz provođenje Dejtonskog sporazuma postignuto je nešto što je omogućilo i omogućava proces istorijske integracije BiH u EU i NATO savez. A ko god ova dostignuća, poput uspostave OSBiH, UIO BiH, VSTV-a BiH, Tužilaštva… želi da dovede u pitanje, on ujedno dovodi u pitanje i cijeli paket Dejtonskog sporazuma. Stoga on mora biti podvrgnut odgovarajućim sankcijama upravo za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – zaključuje profesor Pejanović u razgovoru za Vijesti.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu