Enver Bijedić

Ime novog premijera TK bit će poznato u januaru

Mandatar za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona (TK) bit će poznat u januaru i bit će Tuzlak iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba potvrdio predsjednik Kantonalne organizacije (KO) SDP BiH Tuzla Enver Bijedić.

– Očekujemo da sad u januaru izađemo s imenom mandatara koji pripada SDP-u. On bi, naravno, potom trebao da radi na svom ekspozeu i pregovorima o odabiru ministara – kazao nam je Bijedić.

Prema njegovim riječima, sastav cjelokupnog saziva Vlade TK trebao bi biti poznat početkom februara.- To zavisi od daljih pregovora, ali i konkretnih zahtjeva stranaka koje čine “koaliciju 19”. Kad se sve to usaglasi, mislim da ćemo imati jednu stabilnu vladu – ističe Bijedić.

Podsjeća da ni u jednom dosadašnjem sazivu na čelu Vlade TK nije bio Tuzlak.- Kao najveći i glavni grad TK, Tuzla u svakom slučaju po svom potencijalu akademske zajednice i privrednika zaslužuje da napokon ponudi mandatara. Takav slučaj do sada nije bio ni u jednom sazivu Vlade, bez obzira na to koja je politička opcija davala mandatara. Zato smatram da napokon premijer mora biti iz Tuzle – dodaje Bijedić.