Okrugli stol o pravima socijalnih radnika

Imam odgovornost, želim zaštitu!

Nedavno je održan okrugli sto „Imam odgovornost, želim zaštitu!“, na kojem je bilo više riječi o pravima socijalnih radnika i radnica te sistemskim ograničenjima s kojima su oni/e suočeni/e. Na ovome okruglom stolu prisutnima su se obratili: Samir Suljagić, direktor JU Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo i Mirsada Poturković, stručna saradnica za informisanje i komunikaciju Centra za Socijalni rad Kantona Sarajevo.

Okruglim stolom moderirala je zastupnica SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo – Segmedina Srna Bajramović.

Ovaj okrugli sto, kao i panel diskusija koja je uslijedila nakon obraćanja paneliste i panelistkinje, otvorio je dijalog o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona u Federaciji BiH kojim bi se uveo status službene osobe za socijalne radnike i radnice kao jednu od mjera kojom bi sistem socijalne zaštite postao sigurniji i efikasniji.

Na panel diskusiji prisustvovao je veliki broj radnika i radnica iz centara za socijalni rad sa područja različitih kantona u Federaciji BiH, koji/e su podijelili svoja iskustva sa prisutnima te naveli mnogobrojne probleme s kojima su suočeni.