Adis Šušnjar

Ima li kraja migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu?

Početkom 2018. Godine su u Grad Bihać počele pristizati manje grupe migranata, kojima je pružana pomoć od strane građana Grada Bihaća jer nisu imali organiziran smještaj, ni sistem podrške.

U takve akcije je također bio uključen i Crveni križ Grada Bihaća , te se do proljeća 2018. godine pod vedrim nebom u Bihaću nalazilo oko 800 migranata, dok su građani i dalje pružali pomoć u hrani i materijalnim potrepštinama.

Dolaskom ljeta broj migranata se popeo na 2.000 osoba, te su se u nekoliko navrata desili incidenti, kako među migrantima, tako i prema građanima grada Bihaća. U gradu Bihaću zabilježeno je nekolicina provala i napada na građane.

Kako se broj incidenata povećavao, tako je rastao i bijes građana prema populaciji migranata, a mržnja i pozivi na linč su potpirivani od strane pojedinih web portala i medija.
Sve učestalije su pojave u kojima dolazi do sukoba građana i migranata, kao i organiziranih protesta građana protiv migranata, odnosno prava na migracije. Protesti su organizirani putem društvenih mreža, a preko istih tih medija su se pojedini lokalni političari promovirali u „vođe“ protesta usmjerenih protiv migranata.

Dolaskom zime sigurnosno – bezbjednosna situacija se usložnjava u Gradu Bihaću, te se protesti usmjeravaju protiv gradonačelnika Grada Bihaća i političkih partija koje participiraju u vlasti Grada. Sve se dešava pod krinkom „ Da su gradonačelnik i većina osnovali migrantski centar u Bihaću“, „da je Bihać pretvoren u geto“, „ da su građani prodani „ i slično.
Sagledavajući opštu sliku stanja, te uzimajući u obzir da se o migrantskoj krizi u Bihaću i USK ne oglašava najjača desničarska politička partija u Bošnjaka SDA, teško se oduprijeti dojamu da je ista s namjerom prouzročila migrantsku krizu, time što ništa ne poduzima da se ona razriješi a sve s ciljem „disciplinovanja Krajine i Krajišnika“.
Uzimajući u obzir ove činjenice, treba imati na umu da je SDA na prethodnim lokalnim izborima izgubila nekoliko gradonačelničkih pozicija u USK, te nijedna politička partija s SDA ne želi participirati u vlasti u USK . Također treba imati na umu da SDA čini vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini te su svi vapaji i pokušaji da se država uključi u rješavanje migrantske krize ostali na ispraznim obećanjima.

Kanton i Grad Bihać su sami ostali da rješavaju migrantsku krizu te do današnjeg dana ništa nije učinjeno od strane državnih institucija kako bi se pomoglo migrantima i građanima USK.
Nezadovoljstvo i revolt i dalje raste kod građana, te se pojedinci vješto koriste migrantskom krizom za sticanje materijalnog bogatstva iznajmljujući smještaj, prodajući hranu migrantima ili pružajući usluge prijevoza pri tom naplaćujući pomenute usluge višestruko od stvarne cijene usluge.

Pozivanja na linč, zatvaranja državne granice, zatvaranja migranata, progona i dalje ne prestaju.

Širenjem dezinformacija i panike u ovom prednjače web portali naklonjeni desničarima, te su sve češći naslovi u medijima „Migranti pokušali silovati maloljetnicu“, „Migranti provalili u kuću i otuđili novac“, „Migranti nanijeli teške tjelesne povrede našem sugrađaninu“ i sl. Sve ovo se čini s velikom strašću i zadovoljstvom pri tom zaboravljajući da je više i od 50 % Bišćana u toku rata barem jednom moralo napustiti svoje kuće te biti migrant i izbjeglica.

Nadanja su usmjerena ka državnim institucijama, da će se uključiti u rješavanje krize, pružiti pomoć migrantima , osigurati adekvatan smještaj za njih te omogućiti im da se prilagode u našu društvenu zajednicu te da postanu korisni članovi društvene zajednice.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu