Aner Žuljević

Ili da stari saziv usvoji budžet ili OHR privremeno finansiranje, u protivnom blokada

Nažalost odluka Ustavnog suda je bila očekivana, uzimajući u obzir da je gotovo kompletna međunarodna zajednica odigrala sramotnu ulogu pokazujući da je imala spremna saopštenja podrške i prije nego što je CIK zvanično usvojio upustvo, kazao je za Vijesti.ba delegat u Domu naroda Federacije BiH Ane Žuljević.

On dodaje kako je njemu lično bilo jasno „da će se sakriveno od javnosti, svi učesnici u ovom katastrofalno diskriminatornom postupku potruditi da sačuvaju svoj krediblitet gurajući Ustavni sud prema nenadležnosti.

„Ocekivao sam puno više mudrosti i vjerodostojnosti od onih koji štite EU vrijednosti, da to pokažu i na djelima u BiH omogućavajući mojoj djeci ista prava kao i svojoj u zemljama iz koje dolaze“, kaže Žuljević.

Međutim, smatra Žuljević, žalosno je da na ovako važnim i suštinskim pitanjima politički pragmatizam pobjedi ljudsku savjest i moral, te da Ustavni sud odabere formalizam u smislu nenadležnosti, naspram aktivnog djelovanja u sprečavanju činjenice da smo sa ovakvim uputstvom dobili nove diskriminacije i segregacije u društvu i napravili sto koraka nazad na evropskom putu.

„Posebno je neodgovorno da predsjednik Ustavnog suda sebi daje za pravo da sugeriše ili tumači potrebu za brzim formiranjem vlasti po diskriminatornom i neustavnom uputstvu, nakon što je instituciju koja je posljednja linija odbrane ljudskih prava kukavički odveo u standby poziciju“, kaže Žuljević.

On kaže kako je za očekivati da uskoro kantoni koji nisu predložili delegate za Dom naroda to učine, a da će građani biti žrtve neodgovorne politike.

„Svima koji su dugo u politici je jasno kako se radi o završenoj stvari za ovaj izborni ciklus, jer je već pola skupština završilo izbore u Dom naroda i očekivati je da i ostale to završe. Nesmotreno i neodgovorno je od OHR da rastumači kako stari saziv Doma naroda nema legitimitet, a da pri tome ne ponudi rješenje u kojem građani neće ponovno biti žrtva finansijske blokade za koju su najmanje krivi“, mišljenja je on.

Žuljević smatra da su rješenja jednostavna ako ima volje, a to je da ili stari saziv održi sjednicu i usvoji budžet odmah sutra, ili da OHR u skladu sa svojom prethodnom praksom proglasi odluku o privremenom finansiranju.

„U protivnom blokada će i dalje trajati dok se ne završe procesi u svim skupštinama, plus drugi krug što je faktički u ovom momentu i neizvjesno prognozirati“, zaključio je Aner Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu