Enver Kazaz

Ideja SDP-a o tri kandidata je prvi principijelni politički potez u bh. politici

Univerzitetski profesor Enver Kazaz mišljenja je da ideja SDP-a BiH da ljevica na oktobarskim izborima izađe sa tri kandidata za članove Predsjedništva BiH predstavlja novu političku filozofiju na prostoru BiH. Ta filozofija bazira se na jednostavnoj formuli: SDP je multietnička stranka koja pokušava da sa tri kandidata uđe u izborni proces, pri čemu se više drži principa svoje multietničnosti, nego izborne matematike prema kojoj tobože time pomaže Draganu Čoviću ili olakšava posao Miloradu Dodiku, ističe Kazaz za Vijesti.ba.
To je, kako ocjenjuje, prvi pravi principijelni politički potez, a ne kalkulantski, u bh. politici.

Osvrćući se na tezu da bi ljevica sa kandidatima za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH mogla izazvati podjelu među glasačima i na taj način doprinijeti pobjedi Dragana Čovića, a u sa kandidatom za člana Predsjedništva BiH iz RS privući glasove tamošnjih Bošnjaka i Hrvata i tako pomoći SNSD-ovom kandidatu nauštrb kandidata Saveza za promjene, Kazaz kaže da se stvari ne mogu posmatrati matematički, jer bi politika izgubila smisao.

“Politika prema kojoj novi SDP, nakon Zlatka Lagumdžije, želi da pokaže da je istinska multietnička stranka, u Sarajevu se vrlo često doživljava na vrlo negativan i propagandan način. Tako se SDP optužuje za navnodnu srbizaciju, jer je ušao u Banjaluku, odnosno RS i tamo dobio svoje članove. Kalkuliše se iz nacionalističkih medija da SDP tom srbizacijom pomaže Dodiku. To je stvaranje slike o SDP-u kao neprijateljskoj stranci”, pojašnjava Kazaz za Vijesti.ba.
On napominje kako je više nego jasno da je u ovom trenutku borba za članove Predsjedništva BiH protiv onoga što naša država mora provesti, a kao odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasburu – presude “Sejdić – Finci”.

“To znači da ova država i njene vlasti pristaju na diskriminatorni izborni proces. Boreći se protiv te diskiriminacije, SDP pokazuje da je uistinu nova politička filozofija na prostoru BiH”, stava je Kazaz.

Na upit da li bi tri SDP-ova kandidata mogla ugroziti kandidaturu predsjednika DF-a Željke Komšića, ovaj univerzitetski profesor odgovara kontrapitanjem: “Zašto bi SDP vodio računa o tome čiju kandidaturu ugrožava i zašto bi unaprijed kalkulisao podržava li ili ne ovog ili onog kandidata?”.

“Takvim kalkulacijama, SDP ne bi imao svoju politiku, nego bi svoju politiku prilagođavao nekoj drugoj političkoj partiji”, dodaje Kazaz.
Govorio je i o tome kako bi se sve ovo moglo odraziti na potencijalni zajednički nastup lijevih stranaka na opštim izborima.

“Zajednički nastup na izborima ne podrazumijeva zajedničke kandidate i međusobnu podršku kandidatima. Zajednički nastup podrazumijeva uspostavljanje neke vrste saveza na ljevici, a to je vrlo jasan dogovor da te dvije stranke neće ići u postizborne koalicije sa nacionalistima, nego će probati da formiraju lijeve koalicije. Taj dogovor, dakle, ne podrazumijeva obavezu SDP-a da podržava kandidata Željka Komšića na izborima”, zaključio je Kazaz u izjavi za Vijesti.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu