Saša Magazinović

Hrvatska je odlukom o deponovanju nuklearnog otpada dokazala da nije dobar susjed BiH

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, osvrnuo se na nedavnu odluku Hrvatske da deponuje svoj nuklearni otpad na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

„Da je dobar susjed kao što nije, Hrvatska bi pitala kako mogu pomoći u borbi sa coronom, treba li nam opreme…?

Kako to nisu, nego potpuno suprotno, oni su vrijeme pandemije iskoristili da ubrzaju aktivnosti koje bi trebale rezultirati time da nuklearni i radioaktivni otpad istovare “u naše dvorište”.

Danas smo imali produktivan sastanak na temu odgovora BiH na posljednje aktivnosti Hrvatske. Ministar Staša Košarac, ministrice Srebrenka Golić i Edita Đapo, kao i kolega Jasmin Emrić, te načelnik Novog Grada Miroslav Drljača i ja smo razgovarali i složili se oko aktivnosti koje će hitno biti predložene Vijeću ministara BiH.

Naš prijedlog je hitno formiranje dva tima: pravnog i ekspertnog, koji će uskoro ponuditi konkretan i, nadam se, učinkovit odgovor Bosne i Hercegovine.

Od aplela, molbi i drugih dosadašnjih oblika protivljenja, bar je svima jasno, nema ništa.

Biće zatraženo i planiranje novca u budžetu za potrebe funkcionisanja ovih timova. Naglašena je i potreba da se pojačaju diplomatske aktivnosti po ovom pitanju.
Sada čekamo sjednicu Vijeća ministara BiH“, navodi Magazinović.