Saša Magazinović

Hrvatska je odlukom o deponovanju nuklearnog otpada dokazala da nije dobar susjed BiH

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, osvrnuo se na nedavnu odluku Hrvatske da deponuje svoj nuklearni otpad na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

„Da je dobar susjed kao što nije, Hrvatska bi pitala kako mogu pomoći u borbi sa coronom, treba li nam opreme…?

Kako to nisu, nego potpuno suprotno, oni su vrijeme pandemije iskoristili da ubrzaju aktivnosti koje bi trebale rezultirati time da nuklearni i radioaktivni otpad istovare “u naše dvorište”.

Danas smo imali produktivan sastanak na temu odgovora BiH na posljednje aktivnosti Hrvatske. Ministar Staša Košarac, ministrice Srebrenka Golić i Edita Đapo, kao i kolega Jasmin Emrić, te načelnik Novog Grada Miroslav Drljača i ja smo razgovarali i složili se oko aktivnosti koje će hitno biti predložene Vijeću ministara BiH.

Naš prijedlog je hitno formiranje dva tima: pravnog i ekspertnog, koji će uskoro ponuditi konkretan i, nadam se, učinkovit odgovor Bosne i Hercegovine.

Od aplela, molbi i drugih dosadašnjih oblika protivljenja, bar je svima jasno, nema ništa.

Biće zatraženo i planiranje novca u budžetu za potrebe funkcionisanja ovih timova. Naglašena je i potreba da se pojačaju diplomatske aktivnosti po ovom pitanju.
Sada čekamo sjednicu Vijeća ministara BiH“, navodi Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu