SDP BiH
Miro Lazović

HNS želi da se zna za koga na izborima glasa Bošnjak, za koga Hrvat, a za koga Srbin

Potpredsjednik SDP-a Miro Lazović za Klix.ba je govorio o posljednjim izjavama predsjednika HDZ-a Dragana Čovića u kojima je stavljen znak jednakosti između građanskog i islamskog, o Izbornom zakonu i neophodnim reformama kako bi se spriječile etničke podjele.

Na početku razgovora Lazović se osvrnuo na posljednje istupe Dragana Čovića koju su izazvali buru reakcija zbog poređenja građanskog principa u BiH s islamskim kalifatom. Poručuje da se Čović pretvorio u prepotentnog političara.

“Dragan Čović za sebe tvrdi da je promicatelj evropskih vrijednosti, ali je očito da je intenzivno druženje s Miloradom Dodikom njega pretvorilo u prepotentnog i bahatog balkanskog političara koji je zadojen, više nego što je potrebno, nacionalnim identitetom i ne vidi da se Evropa kojoj on teži organizuje i funkcioniše na principima pune slobode ljudskih prava, a to je suprotno od onoga što živimo sve vrijeme, vrijeme nacionalnih homogenizacija”, smatra Lazović.

Lazović smatra da Čović vodi dvostruku politiku, naročito kada razgovara s evropskim zvaničnicima te da je jedan od glavnih problema posljednjih deset godina.

“Čovićeva izjava da se pod krinkom građanske države prikriva islamski kalifat nije dobronamjerna poruka. Čović je postao problem i u odnosima između BiH i Hrvatske, jer svojom retorikom ‘zagađuje’ te odnose. Evropa funkcioniše na građanskom principu i to i Čović mora prihvatiti, a bez takvog principa ni BiH ne može biti stabilna”, kazao nam je Lazović.

Nonsens je da Čović ima strah od građanske države, smatra Lazović i dodaje da Čović ovakvom retorikom pokušava stvoriti klimu u kojoj će se HDZ-ov Prijedlog izmjena Izbornog zakona prihvatiti i lakše proći.

“Princip jedan čovjek-jedan glas dovest će do toga da svi građani, bez obzira na to kojoj nacionalnosti pripadaju, utječu na izbor članova Predsjedništva. U građanskom principu i Hrvati u BiH mogu utjecati na izbor bošnjačkog člana Predsjedništva i obratno. Samo na tom principu se može voditi politika integracije bh. društva. Sadašnji način izbora članova Predsjedništva dijeli državu BiH i doprinosi nestabilnosti.

Ono što nudi HDZ, odnosno HNS, je još gore, jer bi se stvorile etničke jedinice gdje bi birači s trakama na rukama izlazili na izbore da se zna ko je Bošnjak, ko Hrvat, a ko Srbin. To je retrogradno. Evropa je jasno poručila u kojem smjeru trebaju ići BiH i izmjene Izbornog zakona, a to je građanski princip i ja pozivam Čovića da to prihvati”, zaključio je Lazović u razgovoru za Klix.ba.