Miro Lazović

HNS želi da se zna za koga na izborima glasa Bošnjak, za koga Hrvat, a za koga Srbin

Potpredsjednik SDP-a Miro Lazović za Klix.ba je govorio o posljednjim izjavama predsjednika HDZ-a Dragana Čovića u kojima je stavljen znak jednakosti između građanskog i islamskog, o Izbornom zakonu i neophodnim reformama kako bi se spriječile etničke podjele.

Na početku razgovora Lazović se osvrnuo na posljednje istupe Dragana Čovića koju su izazvali buru reakcija zbog poređenja građanskog principa u BiH s islamskim kalifatom. Poručuje da se Čović pretvorio u prepotentnog političara.

“Dragan Čović za sebe tvrdi da je promicatelj evropskih vrijednosti, ali je očito da je intenzivno druženje s Miloradom Dodikom njega pretvorilo u prepotentnog i bahatog balkanskog političara koji je zadojen, više nego što je potrebno, nacionalnim identitetom i ne vidi da se Evropa kojoj on teži organizuje i funkcioniše na principima pune slobode ljudskih prava, a to je suprotno od onoga što živimo sve vrijeme, vrijeme nacionalnih homogenizacija”, smatra Lazović.

Lazović smatra da Čović vodi dvostruku politiku, naročito kada razgovara s evropskim zvaničnicima te da je jedan od glavnih problema posljednjih deset godina.

“Čovićeva izjava da se pod krinkom građanske države prikriva islamski kalifat nije dobronamjerna poruka. Čović je postao problem i u odnosima između BiH i Hrvatske, jer svojom retorikom ‘zagađuje’ te odnose. Evropa funkcioniše na građanskom principu i to i Čović mora prihvatiti, a bez takvog principa ni BiH ne može biti stabilna”, kazao nam je Lazović.

Nonsens je da Čović ima strah od građanske države, smatra Lazović i dodaje da Čović ovakvom retorikom pokušava stvoriti klimu u kojoj će se HDZ-ov Prijedlog izmjena Izbornog zakona prihvatiti i lakše proći.

“Princip jedan čovjek-jedan glas dovest će do toga da svi građani, bez obzira na to kojoj nacionalnosti pripadaju, utječu na izbor članova Predsjedništva. U građanskom principu i Hrvati u BiH mogu utjecati na izbor bošnjačkog člana Predsjedništva i obratno. Samo na tom principu se može voditi politika integracije bh. društva. Sadašnji način izbora članova Predsjedništva dijeli državu BiH i doprinosi nestabilnosti.

Ono što nudi HDZ, odnosno HNS, je još gore, jer bi se stvorile etničke jedinice gdje bi birači s trakama na rukama izlazili na izbore da se zna ko je Bošnjak, ko Hrvat, a ko Srbin. To je retrogradno. Evropa je jasno poručila u kojem smjeru trebaju ići BiH i izmjene Izbornog zakona, a to je građanski princip i ja pozivam Čovića da to prihvati”, zaključio je Lazović u razgovoru za Klix.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu