Aner Žuljević

HNK: SDA i HDZ pokušavaju promijeniti Zakon o visokom obrazovanju, kako bi napravili čistku profesora

Na jučer održanoj sjednici Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona skinuta je tačka dnevnog reda vezana za zahtjev autentičnog tumačenja člana 134 Zakona o visokom obrazovanju upućen iz Dekanata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Aner Žuljević, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a, jučer je reagirao jer smatra mogućim da iza takvog zahtjeva stoji pokušaj čistke redovnih profesora sa Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta “Džemal Bijedić” koji ne odgovaraju politici dvije vodeće stranke u županiji, HDZ-u i SDA-u.

Sporan zahtjev

“Istina je da se radi o zakonitoj proceduri jer svaka institucija koja primjenjuje kantonalni zakon može zakazati autentično tumačenje ako postoje neke nejasnoće vezane uz neke odredbe njegove primjene. Ovaj zahtjev smatram spornim jer se odnosi na član zakona koji je savršeno jasan kada je u pitanju izbor u zvanju redovnih profesora, koji na visokoškolskim ustanovama dobivaju ugovore na neodređeno vrijeme. Postoji čak i odluka Senata Sveučilišta koji je po pitanju ovoga vrlo jasno iskazao svoj stav kao najviše akademsko tijelo. Mi u SDP-u apsolutno ne vidimo potrebu da se raspravlja o statusu redovnih profesora. Ne znamo koja namjera stoji iza ovoga. Ja se nadam da to nije pokušaj da određene političke strukture vrše eventualni linč profesora koji rade na Sveučilištu i Univerzitetu, a nisu politički poslušnici”, kazao je Žuljević.

Politički nepodobni

Iako se radi o raspravi koja se tiče Sveučilišta u Mostaru, Žuljević smatra da bi se svaka promjena bilo koje odredbe Zakona odrazila i na Univerzitet “Džemal Bijedić”.

“Kad vi kao zakonodavac napravite autentično tumačenje po zahtjevu bilo koje ustanove ili institucije, sve druge ustanove i institucije koje primjenjuju taj zakon su obavezne ponašati se po tom istom autentičnom tumačenju. Ovim se pokušava napraviti šteta zbog neke svoje eventualne političke vizije prema određenim osobama koje rade na Sveučilištu, a koje su politički nepodobne. Nadam se da će predlagači odustati od ovoga, ali će vrijeme će pokazati. Institucije pravosuđa trebaju reagirati na pravi način i zaštititi oštećene kojih će, ako se unesu neke promjene vezane uz ovaj zakon, a na štetu redovnih profesora, sigurno biti”, kazao je Žuljević.

Dnevni list

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.