GO SDP Zenica

Hitno usvojiti odluku o privremenom finansiranju Grada Zenice

Grad Zenica mjesec i po dana proživljava finansijsku blokadu,a sve zbog činjenice da je vladajuća parlamentarna većina u Gradskom vijeću Zenica protiv Odluke o privremenom finansiranju. Na taj način grubo se krši Zakon o budžetima F BiH ali i Statut Grada Zenica.

Pomenuti Zakon, kao i Statut ne propisuju postupanja u slučajevima neusvajanja ove Odluke, kada se Budžet ne donese u zakonitom roku, iz razloga što se time nesporno i nedvosmisleno ne dozvoljava mogućnost bilo kakve finansijske blokade pretpostavljanjem političkih ciljeva,a na štetu općih društvenih interesa, štiteći tako i fiskalne sisteme funkcionisanja.

Klub vijećnika SDP BiH u Gradskom vijeću unazad više od 20 godina ponaša se odgovorno prema građanima Zenice, pa i u ovom slučaju. Od početka smo protiv bilo kakvih blokada i politikanstva kada je u pitanju Budžet Grada Zenica za 2020 godinu, gdje je svim političkim subjektima, pa i SDP BiH pružena prilika da učestvuju u njegovoj izradi.Budžet je politička odluka koja predstavlja realizaciju političkih programa i često se dešava da politički oponenti ne mogu postići dogovor oko ovog dokumenta.U tom slučaju,kada se dogovor oko budžeta ne može blagovremeno postići obaveza je da se usvaja Odluka o privremenom finansiranju kako se ne bi desile blokade u normalnom funkcionisanju.

Ovo što se trenutno dešava je presedan,i prvi slučaj u BiH da jedna organizaciona jedinica,u ovom slučaju Grad Zenica bude blokirana neusvajanjem jedne ovako bitne Odluke.Kroz rad u Gradskom vijeću smo upozoravali na posljedice koje će nastati,nažalost parlamentarna većina stranaka SDA,A SDA i SBB nije željela shvatiti ozbiljnost situacije i njihovim nepotrebnim politikanstvom smo dovedeni u ovakvu situaciju.

Gradski odbor SDP BiH Zenica smatra da u trenutnim uslovima Gradsko vijeće Zenica je to koje je obavezno donijeti Odluku o privremenom finansiranju. Bilo kakav izgovor od strane vladajuće većine SDA, A SDA i SBB ne predstavlja ništa drugo nego kontinuitet kršenja zakona od strane većine, a sve na veliku i nesagledivu štetu građana Zenice.

Zato,Gradski odbor SDP Zenica poziva sve političke subjekte da se na sjednici Gradskog vijeća koja je zakazana za sutra konačno usvoji Odluka o privremenom finansiranju kako bi deblokirali Grad i stvorili zakonske uslove da se odmah i bez odlaganja isplate obaveze prema porodiljama,RVI,korisnicima narodne kuhinje i Centra za socijalni rad,njih preko 5.000 kao i svim ostalim kategorijama čija su prava zakonom zagarantovana.Svima nama,ostaje obaveza da se do 31.marta dogovorimo i usvojimo Budžet u kojem ćemo pokušati zadovoljiti realne zahtjeve svih strana koje odlučuju o tako bitnom dokumentu za život građana Zenice.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu