Hitno sjesti sa Hrvatskom za sto i riješiti pitanje Pelješkog mosta, granice i imovine

Izgradnja Pelješkog mosta samo je jedno od otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje treba hitno riješiti, rekao je u izjavi za agenciju Patria predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić komentarišući najave iz hrvatske Vlade da će ova zemlja nastaviti gradnju Pelješkog mosta bez obzira na protivljenja iz Bosne i Hercegovine.

Nikšić je pozvao bh. vlasti da odmah sjednu za sto sa kolegama iz Hrvatske i što hitnije riješe i pitanje pomorske granice između dvije zemlje, pitanje bh. imovine u Hrvatskoj, pitanje korištenja prirodnih resursa BiH od strane susjedne zemlje te mnoga druga pitanja koja opterećuju dvije države.

– Vlasti BiH i prije svih SDA koja je kičma te vlasti već godinama ne čine ništa kako bi se barem neka od ovih pitanja počela rješavati. Osim nedefinisane državne granice, nikada nije riješeno ni veoma važno pitanje statusa odnosno vraćanja ogromne imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj.

Dakle, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH su propustili mnogo prilika da pokrenu potrebne procedure da se ova pitanja počnu rješavati. Pozivam ih da to konačno urade – rekao je šef najveće opozicione partije u Bosni i Hercegovini.

– Pelješki most, pitanje granice i imovine, korištenja prirodnih resursa BiH sve se to treba staviti na sto i otvoreno rješavati – dodao je Nikšić.

Iz hrvatske Vlade tvrde da neće odustati od gradnje Pelješkog mosta, koji bi povezao Dubrovačko-neretvansku županiju kopnenim putem sa ostatkom Hrvatske, bez obzira na upozorenja da bi taj most zatvorio pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru a Hrvatska time prekršila član 7. i član 10. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Grupa bh. parlamentaraca najavila je da će uputiti protestno pismo svim značajnim međunarodnim institucijama koje mogu utjecati na to da Hrvatska odustane od, kako su naveli, gradnje nelegalnog mosta koji bi Bosnu i Hercegovinu pretvorio od pomorske u kopnenu zemlju.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu