Lagumdžija – Yamazaki – Krkoška

Hitno realizirati projekte obnove stambenih jedinica i pomoći malim i srednjim preduzećima u BiH

Dr. Lagumdžija i ambasador Yamazaki su se saglasili u ocjeni da je potrebno odmah početi sa realizacijom hitnih, prioritetnih projekata obnove i rekonstrukcije, a čitav proces implementacije donatorskih sredstava provesti u skladu sa principima hitnosti, efikasnosti, transparentnosti, odgovornosti i pravičnosti.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  dr. Zlatko Lagumdžija primio je u odvojene posjete ambasadora Japana u BiH Hidea Yamazakija i direktora Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Libora Krkošku.

U fokusu razgovora bili su obnova i oporavak Bosne i Hercegovine od posljedica katastofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile u maju ove godine, a nakon uspješne donatorske konferencije u Briselu.

Dr. Lagumdžija i ambasador Yamazaki su se saglasili u ocjeni da je potrebno odmah početi sa realizacijom hitnih, prioritetnih projekata obnove i rekonstrukcije, a čitav proces implementacije donatorskih sredstava provesti u skladu sa principima hitnosti, efikasnosti, transparentnosti, odgovornosti i pravičnosti.

Dr. Lagumdžija se ovom prilikom ambasadoru Yamazakiju zahvalio za pomoć koju je Japan, kao jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH, pružio i pruža našoj zemlji u kontinuitetu, pri čemu je posebno istaknuo da je Vlada Japana prva reagirala i već 17. maja 2014. godine odlučila da odobri urgentnu pomoć za Bosnu i Hercegovinu.

Dr. Lagumdžija je ambasadoru Yamazakiju predočio nekoliko hitnih projekata koji se odnose na obnovu stambenih jedinica uništenih i oštećenih u poplavama, te sanaciju područja ugroženih klizištima. Radi se o projektima čija ralizacija može i treba početi jako brzo, u saradnji sa lokalnim zajednicama, kako bi se ljudima u ovim područjima prioritetno osigurao krov nad glavom prije zime.

Primjeri konkretnih projekata na kojima Vlada Japana odmah može početi raditi su saniranje i prevencija klizišta u Tuzli, kao i obnova u Željeznom Polju.

 

***

Tokom oproštajne posjete direktora Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Libora Krkoške dr. Lagumdžija se sagovorniku zahvalio na učešću EBRD-a na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu, koja je zajednički ocijenjena uspješnom.

 

Dr. Lagumdžija je posebno značajnom ocijenio izraženu spremnost EBRD-a da hitno pruži podršku obnovi i rekonstrukciji pogođenih područja u sektoru transporta i malih i srednjih preduzeća.

Dr. Lagumdžija se ovom prilikom direktoru Krkoški zahvalio za uspješnu saradnju koja je ostvarena u proteklom periodu. Obostrano je izraženo zadovoljstvo jer je Bosna i Hercegovina od zemlje koja je bila na dnu liste po iskorištenosti već odobrenih kreditnih sredstava EBRD-a napravila veliki pomak, te se nalazi u vrhu liste.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.