Jasmina Zubić

Hitno poništiti sramni i diskriminirajući konkurs za izbor 150 asistenata i stručnih saradnika na Univerzitetu Sarajevo

Na osnovu člana 11. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije pokrećem inicijativu prema Univerzitetu u Sarajevu da se hitno poništi Konkurs (raspisan na osnovu Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu broj: 01- 512/18 od 11.5. 2018.godine.) za izbor 150 asistenata i stručnih saradnika na Univerzitetu Sarajevo.
Obrazloženje:

Jedan od uslova konkursa je da se kandidat nalazi na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo što dovodi u diskriminirajući položaj kandidate sa istim uspjehom koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica u drugim kantonima. Ovaj uslov u objavljenom konkursu predstavlja flagrantno kršenje ljudskih prava i u direktnoj je suprotnosti sa članom II. tačka.2 Ustava BiH koji glasi:

„Prava i slobode predviđene Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenim protokolima direktno se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim drugim zakonima.“

Stoga je potrebno hitno poništiti predmetni konkurs i raspisati novi koji će svim kandidatima koji ispunjavaju ostale uslove konkursa, omogućiti jednaka prava kod prijave bez obzira kod koje kantonalne službe se nalaze na evidenciji nezaposlenih.