Ministar odbrane BiH

Helez: Dva događaja vezana za NATO, na najvišem nivou, biće održana u BiH naredne godine

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije povodom obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Tom prilikom se, između ostalih, obratio i ministar odbrane BiH, Zukan Helez. Govorio je o promjenama unutar Oružanih snaga BiH u posljednjih deset mjeseci otkako traje njegov mandat, kao i o planovima za budućnosti.

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije povodom obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Tom prilikom se, između ostalih, obratio i ministar odbrane BiH, Zukan Helez. Govorio je o promjenama unutar Oružanih snaga BiH u posljednjih deset mjeseci otkako traje njegov mandat, kao i o planovima za budućnosti.

Jedna od stavki koju je Helez naglasio na početku su povećana primanja pripadnicima, kao i povećan ukupni budžet.

Formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH i mojim dolaskom na čelo Ministarstva odbrane BiH usvojen je povećani budžet za odbranu i to za preko 21 posto ili više od 392 miliona KM.

Obzirom da iz odobrenog budžeta sredstva za investiranje u kapitalne investicije za opremanje i infrastrukturu nisu dovoljna, od velikog značaja su donacije partnerskih zemalja, posebno za nabavku vojnih sredstava i opreme, obučavanje personala i podršku infrastrukturnim projektima.

Time smo vratili interes u Oružane snage BiH”, naveo je Helez, zahvalivši se i partnerima.

Dodao je da se otpočelo i sa višegodišnjim projektom nabavke novih uniformi, na čemu će raditi domaće firme.

Pored dešavanja na domaćoj sceni, Helez kaže kako je intenzivno radio i na međunarodnom planu.

Ličnim angažmanom, kroz službena putovanja u inostranstvo otvorio sam vrata svim prijateljskim i dobronamjernim zemljama za pružanje potrebne pomoći i podrške, ne samo OS BiH, nego i našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Moj cilj je, bez obzira gdje putovao, uvijek isti, a to je lobiranje za Bosnu i Hercegovinu i njen put ka euroatlanskim integracijama.

Lobirao sam za pomoć država koje su nam partneri upravo za opremanje Oružanih snaga BiH. Kao rezultat želim da istaknem najvažnije – na računu u SAD-u za helikoptere je 44 miliona dolara, to je već odobreno, čekamo tu isporuku u narednom periodu”, rekao je Helez.

Bilo je riječi i o podmlađivanju kadra, pa će, tvrdi Helez, do kraja godine biti ukupno primljenih novih 664 vojnika u OS BiH.

“Želim da istaknem i da imamo izuzetnu saradnju sa NATO savezom. Posjeta generalnog sekretara Jensa Stoltenberga govori da NATO računa na BiH, da im je BiH interesantno područje. Dva događaja koja slijede, na najvišem nivou, u narednoj godini a koji su vezani za NATO – održat će se u Bosni i Hercegovini. To su NATO simpozij i Partnerska koordinacijska konferencija. Poslije samita NATO-a, to je drugi nivo kada je NATO U pitanju. S ponosom ističem da smo im u fokusu”, saopštio je Helez i dodao kako su svojim profesionalizmom, predanošću i znanjem pripadnici Oružanih snaga BiH u proteklih 18. godina, dokazali da su nezamjenljiv faktor i partner građanima i civilnim strukturama i najbolji dio bosansko-hercegovačkog društva.

„Izuzetno sam zahvalan zemljama članicama NATO Saveza za ovu pomoć, koja će znatno ojačati naše operativne sposobnosti. Značaj je utoliko veći što se u Evropi vodi rat, na koji i mnogo razvijenije zemlje ne mogu biti imune.

Ovog ljeta je otpočelo opremanje pripadnika sa novim terenskim uniformama kvalitetnog platna i originalne maskirne šeme s karakteristikama bosanskohercegovačkog podneblja.

Ono što je posebno važno je činjenica da komplete terenske uniforme proizvode naše domaće firme.

U Operativnom centru OS BiH od ovog mjeseca možemo nadzirati vazdušni saobraćaj iznad BiH. Ovo je rezultat izvrsne cvilno-vojne saradnje Ministarstva obrane BiH I Agencije za pružanje usluga u vazdušnom prometu BiH (BHANSA).

Doprinos OS BiH u akcijama deminiranja BiH raste iz godine u godinu. Može se slobodno reći da su demineri naših Oružanih snaga najsposbniji u regiji te da smo lideri u humanom deminiranju u ovom dijelu Europe. Uskoro će deminerima OS BiH stići 68 automobila – radi se o donaciji Evropske unije u visini od 10 miliona eura.

Brojne pohvale i nagrade koje pripadnici Oružanih snage snaše države širom svijeta dobivaju sudjelujući u međunarodnim humanitarnim misijama, ali i misijama podrške miru u svijetu, govore o profesionalnosti i visokom nivou odgovornosti, što je meni kao ministru na ponos, ali i čitavoj BiH.

Još jednom, svim pripadnicima Oružanih snaga BiH, ali i svim građanima naše zemlje čestitam Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uz želju da naše Oružane snage svake godine jačaju i napreduju“, naveo je Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.