SDP BiH
Elvir Karajbić

HDZ želi zadržati potpunu kontrolu nad najkvalitetnijom šumom u FBiH

Ustavni sud FBiH je u novembru 2009. proglasio Zakon o šumama FBiH neustavnim i praktično već osam godina se ne zna ko gospodari jednim od najvećih resursa u ovom entitetu, a posebno ko uzima i troši prihode. Nakon što je presuđeno da Zakon suspendira pravo općina na lokalnu samoupravu Vlada FBiH je donijela Uredbu o šumama.

Međutim, Ustavni sud je i ovaj dekret suspendirao u junu 2011. godine te upozorio Vladu i Parlament FBiH da trebaju provesti presudu i donijeti zakon u roku od šest mjeseci. Od tad do danas traje često nekontrolirana šteta i potpuni pravni haos.

Općine, konkretno Konjic, žalile su se jer su kantonalna preduzeća fakturirala, na primjer, 30 miliona maraka, a općine su od tog novca u svoj budžet dobijale 30.000 maraka. Općina Vareš jedna je od najbogatijih šumom, a račun općine je praktično blokiran,piše Faktor.

Novi zakon o šumama danas je zajedno sa zakonima koji trebaju utvrditi prava bivših boraca te poslovanje kladionica jedan od ključnih, a istovremeno je i jedan od onih oko kojih se ne slažu ni unutar vladajuće koalicije.

Opozicija, međutim, ima više prigovora na Nacrt zakona o šumama. Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a BiH u Zastupničkom domu PFBiH, naglasio je da je za njih sporno to što HDZ BiH želi po svaku cijenu zadržati kantonalna preduzeća koje će upravljati šumama i u onim dijelovima kantona gdje nemaju većinu, poput Drvara ili Konjica, i taj dio ne želi prepustiti na upravljanje općinama.

– Riječ je o najkvalitetnijoj šumi u FBiH. S druge strane želi se formirati šumska uprava na nivou FBiH, a onda bi ona otvarala svoje odjele širom FBiH. Time bi šumsko-privredna društva (ŠPD) na nivou kantona koja upravljaju šumama morali čekati da se otvore ti odjeli, a u kojima bi se ‘uhljebili’ deseci podobnih – kazao je Karajbić. Jedan od spornih dijelova opoziciji je i to što se niko ne bavi zaštitom i pošumljavanjem.

– ŠPD-ovi se danas ne žele baviti sanitarnom sječom jer im je to samo trošak dok nama prijeti bolest potkornjaka i sve šume bi nam se mogle osušiti – naglasio je Karajbić.
Nisam za to da općine upravljaju šumama. Ako kanton ima deset općina, to bi moglo značiti deset šumskih preduzeća gdje će, gore nego u odjelima šumske uprave FBiH, biti deset direktora, deset sekretarica… i na to sve deset mehanizacija – naglasio je Karajbić.

On nije optimist da će se novi zakon o šumama ubrzo donijeti iako njegovo donošenje stoji u programu rada Parlamenta FBiH. On je ocijenio da je cilj HDZ-a knjiženje šuma na nižim nivoima, odnosno kantonima, a ne na FBiH kako je danas uređeno, a da nema stranke u Parlamentu FBiH koja bi to podržala.

faktor.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu