Aner Žuljević

HDZ zahvaljujući SDA ima monopol na FBiH

Iako je izbor delegata u Dom naroda federalnog Parlamenta urađen na diskriminatoran način i njime su nagrađene decenijske loše politike i priznati rezultati etničkog čišćenja, smatram da ovaj dom od sutra mora krenuti sa radom u punom kapacitetu i početi rješavati nagomilane probleme, kaže za Vijesti.ba delegat iz reda ostalih Aner Žuljević (SDP BiH) uoči sutrašnje konstituirajuće sjednice Doma naroda FBiH.

Kako ističe, očekuje da sve tehničke tačke oko polaganja zakletve i izbora rukovodstva budu završene efikasno, kako bi se usvojio budžet FBiH za 2019. godinu i “okončala talačka kriza koja traje predugo”.

“Raspored snaga je poznat samim izborom delegata i jasno je kako HDZ BiH, zahvaljujući SDA-u, ima monopol na FBiH naredne četiri godine”, kaže naš sagovornik.
Kad je u pitanju izbor rukovodstva Doma, Žuljević očekuje da će minimalno predsjednik biti izabran, jer je to tehnički preduslov da neko može potpisati budžet i ostale finansijske dokumente.

“SDP BiH će imati svog kandidata za rukovodstvo i nadam se da ovaj put SDA neće izabrati Puzigaću ili nekoga sličnog njemu, jer smo osjetili posljedice takvog izbora u prošlom mandatu. Nadam se da su naučili nešto iz svojih grešaka”, navodi on.

Odgovarajući na upit da li će budžet sutra biti usvojen, Žuljević kaže kako je važno naglasiti da je sutra 20. dan finansijske blokade Federacije BiH zbog “neozbiljnosti aktuelne koalicije i Vlade koja je morala pretpostaviti ovaj scenario i na vrijeme prošle godine predložiti budžet, jer svake izbore proživimo isto sa formiranjem Doma naroda”.
“Da je na vrijeme usvojena Odluka o privremenom finansiranju, kako je SDP predlagao, danas ne bismo imali ovakvu situaciju”, konstatuje naš sagovornik.

Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH na dnevnom je redu sutražnje konstituirajuće sjednice federalnog Doma naroda.

“Ova tačka je, prema dnevnom redu, prije usvajanja budžeta, tako da definitivno očekujem izbor delegata u državni Dom naroda i da se time konstituišu svi zakonodavni organi u BiH. SDA je već osigurala četiri delegata iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku u državnom Domu naroda, te su naknadno osigurali najmanje četiri delegata iz reda hrvatskog naroda Draganu Čoviću. Omjer snaga je takav da će Dodik i Čović zahvaljujući SDA-u imati potpunu kontrolu Parlamentarne skupštine BiH, i to je ključni razlog zbog kojeg je SDP odbio koaliciju sa SDA”, zaključuje naš sagovornik.