Zastupnici SDP-a u Skupštini HNK

HDZ-u i SDA niko ne smeta da formiraju vlast

Da su neutemeljene optužbe HDZ-a, da SDP opstruira uspostavu vlasti u Hercegovačko- neretvanskom kantonu, poručili su zastupnici SDP-a te naglasili kako nema opravdanja za to što SDA i HDZ BiH još nisu formirali vlast.

Zastupnica SDP-a u Skupštini HNK Vesna Saradžić kazala je da su se uvijek rukovodili Ustavom i zakonima ove zemlje.

-Prošlo je više od pola godine od proteklih izbora i postoje svi preduvjeti da se vlast formira, međutim ne postoji apsolutno valjano opravdanje zašto to nije urađeno. Ova situacija koju imamo sada je očito “napad je najbolja odbrana”. Nas optužuju za neformiranje Kluba Srba i upražnjenu poziciju dopredsjedavajućeg Skupštine iz reda Srba, a očito da je ta briga paravan- kazala je Saradžić.

Ona i HDZ-ova Zora Dujmović pretendiraju na mjesto dopredsjedavajuće Skupštine iz reda srpskog naroda.

Zastupnica Saradžić smatra kako je stvarni cilj HDZ-a BiH ovladati mehanizmom koji pozicija dopredsjedavajućeg Skupštine omogućava.

-Izborom Zore Dujmović ta bi stranaka u rukovodstvu Skupštine imala dva člana i apsolutnu dominaciju u rukovođenju Skupštinom, što bi bilo pogubno za normalno funkcionisanje vlasti u ovom kantonu. U svakom trenutku mogli bi proglasiti neki zakon ili akt od vitalnog interesa što je kraj nekog demokratskog rukovođenja i rada Skupštine-pojašnjava Saradžič.

Dalje tvrdi, tada bi i pozicija predsjedavajućeg Skupštine bila ugrožena.

– SDP neće učestovati u nečemu ovakvom i nije tačno da je nama cilj doći do fotelje, to je izgovor za neformiranje vlasti jedino HDZ-u -poručila je Saradžić.
Zastupnik SDP-a u Skupštini HNK Aner Žuljević je istaknuo kako ih je “zaprepastila činjenica da se HDZ sa svojim koalicijski partnerom nije vidio od 19. marta”.

-Moraju biti svjesni da su suodgovorni za činjenicu da smo peta najjadnija zemlja na svijetu, da nam 120 hiljada djece zaspi gladno, a da svaki dan jedna porodica napusti ovaj kanton. Vrijeme je da se prestanu igrati politike- kazao je i naglasio kako je HDZ i SDA nakon izbora dobio 21 zastupnika u Skupštini te da im niko ne smeta da formiraju vlast.

-Očekujemo da HDZBiH odustane od suludog plana koji ne može objasniti u javnosti kada je u pitanju konstituisanje rukovodstva Skupštine da se mijena Poslovnik, i pokuša intervenisati mijenjanjem volje jednoga naroda tako što će ga izabrati predstavnici druga dva naroda. To je nešto što naš kanton i generalno političku situaciju može odvesti u pogrešnom pravcu- naglasio je Žuljević.

Ismet Lulić zastupnik SDP-a u Skupštini HNK je podsjetio kako je SDP prije dva mjeseca uputio zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine zbog sigurnosne situacije te da do danas čekaju odgovor na ovaj zahtjev.

-Aktualizira se priča o rezervnim sastavima policije, a kod nas nedostaje čak 200 policajaca u redovnom sastavu. Imamo informaciju da u Ravnom postoji samo jedan policajac koji radi dvokratno. Tako da i ne čudi informacija kako nas očekuje novi priliv migranata na jug zemlje, ako je ovo tačno, onda sasvim sigurno, to nije ništa novo- dodao je Lulić.

faktor.ba