Damir Mašić

HDZ ponovo pokušava prijetnjama i ucjenama, ali neće ništa postići

HDZ BiH, uključujući i njenog lidera Dragana Čovića, u posljednje se vrijeme ponaša kao malo dijete koje nije dobilo igračku koju je željelo, pa sjedi u ćošku i plače. Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio zastupnik u Klubu SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić.
Komentarišući današnji nedolazak zastupnika iz Kluba HDZ BiH-HNS na vanrednu sjednicu Zastupničkog doma, Mašić ističe kako oni “opstruiraju i bojkotuju sve živo i time ništa neće postići”.

– HDZ BiH ponovo pokušava prijetnjama, ucjenama i ultimatumima ispuniti i zadovoljiti svoje političke apetite. Njihovi zastupnici vješto izbjegavaju da dođu u parlamentarne klupe i javno se, mimo saopćenja, očituju o svemu onome što se nalazi na dnevnom redu – kazao nam je Mašić.

Prema njegovim riječima, kada bi se sve stranke ponašale kao HDZ, ne bi bila održana nijedna sjednica, jer se mnogim zastupnicima mnoge stvari ne sviđaju.

– No, to nije razlog da se ne dolazi na sjednicu. Pa, ne možete vi bojkotovati sjednicu samo zato što vam se neki zakon ne sviđa. Šta je usvojeno zakona koji se SDP-u ne sviđaju, pa nikad nismo bojkotovali sjednice, nego dođemo i oštro se suprotstavimo i pokušamo to zaustaviti unutar parlamentarne procedure – navodi Mašić.

Smatra da HDZ BiH za ovakvo ponašanje nema apsolutno nikakvu argumentaciju.

– To što oni pričaju su priče koje ne bi “progutala” ni mala djeca. I sve je vrlo vješto upakovano i zamotano u ostvarivanje ličnih interesa nekolicine iz skupine okupljene oko rukovodstva HDZ-a, koji se uglavnom svode na politički utjecaj, finansijsku korist, ali i sve ono što praktično godinama uživaju pod navodnim plaštom borbe za ne znam ti ni ja šta – dodaje Mašić.

Podsjeća da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH u Zastupničkom domu usvojen u skladu s Ustavom i svim mogućim procedurama.

– Očekujemo njegovo brzo usvajanje i u Domu naroda, čime bi se praktično stekli uslovi da odluka Ustavnog suda u predmetu “Ljubić” bude implementirana i da se neometano nakon izbora konstituišu svi nivoi vlasti, uključujući i Dom naroda PFBiH – napominje Mašić.

Osvrnuo se i na jučerašnje otvoreno pismo predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubića, upućenog političkoj javnosti, te nadležnim institucijama BiH i međunarodne zajednice. Između ostalog, Ljubić je naveo da bi krajnji cilj pomenutog zakonskog prijedloga mogao biti “pretvaranje FBiH u bošnjački entitet, a nakon toga pretvaranje bošnjačkog entiteta u bošnjačku nacionalnu državu”.

– Gospodin Ljubić prvo mora sam sa sobom da razluči da li on nastupa kao zastupnik Sabora Hrvatske, kao Božo Ljubić ili kao politički potrčko Dragana Čovića – rekao je Mašić.

Ističe kako svako u ovoj zemlji ima pravo na sve, pa i na politički stav, ali u ovom slučaju Ljubićevi stavovi “nemaju nikakvu argumentaciju”.

– Boži Ljubiću bi bilo puno pametnije da, umjesto što piše pisma ta koja piše – pokuša barem na neki način djelimično zaštititi interese ne samo bh. građana, nego i bh. firmi u Hrvatskoj, a ne da glasa za zakon kojim je napravljena bjesomučna otimačina imovine bh. firmi u Hrvatskoj. A on je jedan od ljudi koji je nažalost glasao za taj zakon – zaključuje Mašić.

D.K.

(Vijesti.ba)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu