SDP BiH
Predsjedništvo SDP BiH

HDZ-ove izmjene Izbornog zakona znače izborni monopol nacionalističkih stranaka

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH potvrđeno je opredjeljenje SDP-a da partija neće podržati novi Zakon o akcizama i najavljeno poskupljenje goriva. Činjenica da vladajuća koalicija nije utvrdila način raspodjele sredstava od uvećanja akciza ukazuje na to da će sredstva biti utrošena za krpljenje budžetskih rupa i finansiranje predizbornih „reklamnih akcija“ vlasti.

Predsjedništvo SDP BiH smatra apsolutno neprihvatljivim ocjene dužnosnika HDZ-a BiH o tome da inicijativa o redefiniranju statusa kantona i smanjenju javne administracije predstavlja ugrožavanje bilo koje kategorije stanovništva, osim privilegovanih stranačkih kadrova.

Priče o izmjenama Izbornog zakona BiH bez iznošenja konkretnih prijedloga, uz potpuno zanemarivanje pitanja implementacije desetina drugih presuda najviših sudskih instanci, koje nisu po volji HDZ-u BiH, Predsjedništvo SDP BiH smatra samo novim u nizu igrokaza sa ciljem homogenizacije biračkog tijela i osiguranja povlaštenog izbornog tretmana za vladajuće nacionaliste.

Na sjednici je još jednom pozvana Vlada FBiH da ubrza postupak zaštite radnika i dobavljača Agrokora u BiH, jer isprazni sastanci ne nude konkretna rješenja krize. Za to vrijeme i dalje se gomilaju dugovi prema dobavljačima od strane posrnulog hrvatskog koncerna, a radnici i dalje strahuju za svoja radna mjesta.

Zatražena je što hitnija istraga nadležnih institucija povodom posljednjeg prisvajanja državnih resursa od porodice Izetbegović. Korištenje službenog vozila Predsjedništva BiH, kupljenog novcem građana, u svrhe prevoza supruge Bakira Izetbegovića, po ustaljenom feudalnom mentalitetu SDA, šamar je cjelokupnom društvu. Ovakva bahatost je bez premca, ali i očekivana, jer je očigledno da u SDA-u narodno smatraju samo svojim.

Osuđena je i nedavna smjena predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Draženke Subašić, čime su sada premijer i predsjedavajući Skupštine kantona iz reda bošnjačkog naroda. Ovim činom je još jednom potvrđeno zajedničko djelovanje SDA i HDZ, u smjeru kreiranja etnički čistih teritorija i podjele države po nacionalnom prinicipu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu