Zoran Mikulić

HDZ-ov princip izmjena izbornog zakonodavstva je diskriminatoran i prema Hrvatima

Zoran Mikulić, član predsjedništva SDP-a BiH je večeras gostujući u Dnevniku TV1 govorio o razgovorima s predstavnicima Venecijanske komisije koji se tiču izmjena Izbornog zakona BiH.

– Ovo je bio prvi neformalni, konsultativni sastanak. Uglavnom smo članove Venecijanske komisije upoznali s našim dosadašnjim prijedlozima zakona i zakonskim rješenja, te s našim viđenjima i tumačenjima Ustava FBiH, Ustava BiH i odluke Ustavnog suda BiH u slučaju “Božo Ljubić”. Članovi Venecijanske komisije ovdje nisu došli da donesu neku rješenje niti da donose instrukcije.

Oni smatraju da bismo mi prvo trebali postići koncenzus iz kojeg će se izroditi neko zakonsko rješenje na koje bi oni dali svoje mišljenje. Mi u SDP-u i DF-u i dalje vjerujemo da je naše rješenje optimalno i u skladu s ustavima BiH i FBiH, ali i Izbornim zakonom i principima odluke Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, pa i u skladu s mišljenjem Venecijanske komisije. Ovdje se radi o sukobu građanskog i nacionalnog. Nacionalni princip koji zagovara HDZ BiH je diskriminatoran i za Hrvate jer to i njima onemogućuje da budu birani u Domove naroda, rekao je Mikulić.

Mikulić je, također, rekao kako je cilj HDZ-a BiH da onemoguće druge da imaju trećinu zastupnika u Klubu Hrvata, te da time želi monopol na to ko će predlagati predsjednika FBiH.

– Cilj HDZ-a je da onemogući druge da imaju jednu trećinu u tom Klubu, kazao je Mikulić, između ostalog, u Dnevniku TV1.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.